Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

60 Jaar scouts Sint-Paulus Borchtlombeek

60 Jaar scouts Sint-Paulus Borchtlombeek

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

60 Jaar scouts Sint-Paulus Borchtlombeek

Op de foto: 2 van de 19 leden van de huidige leidingsploeg – ©Johan Ramael

De Scouts Sint-Paulus Borchtlombeek blaast dit jaar zestig kaarsjes uit en dat wordt gevierd. Een geschiedenis die onofficieel zelfs teruggaat tot 1962, toen een jongverkennerspatrouille van de Denderleeuwse Scouts een werking opstartte. Ter gelegenheid werd nu ook een eigen biertje geproduceerd: het St. Pauluske.

Groot feest in Borchtlombeek, want de lokale scoutsafdeling wordt dit jaar zestig jaar. Een verhaal dat gek genoeg in Denderleeuw ontstond. “En dat was zelfs al in 1962, dus eigenlijk 62 jaar geleden. “Een patrouille van jongverkenners van de Scouts Denderleeuw die op zondag naar Borchtlombeek kwamen onder initiatief van wijlen Raymond Breynaert. “Bij die naoorlogse generatie was sprake van een babyboom, een gevolg van het feit dat de mensen wat vrijer gingen leven en de hippiecultuur die opkwam. Breynaert wilde nuttige dingen doen met die aankomende jeugd, omdat dat in zijn bloed zat. Hij deed dat dan door scoutsverenigingen op te richten.”

Figuur 1 Raymond Breynaert met geruit hemd - ©Scouts Borchtlombeek Figuur 2 Raymond Breynaert- ©Scouts Borchtlombeek

In die tijd was de scouts nog heel katholiek verweven en daardoor werd de Nederlandse broeder Theo Verbruggen van het H.Kruiscollege de eerste aalmoezenier van de patrouille in Borchtlombeek.
Theo Verbruggen was toen nog Broeder, werd in 1953 Pater en vertrok in1967 op missionaris werk naar Brazilië.

Na 2 jaar verhuisde “den Broy” zo was hij gekend in Borchtlombeek, naar Hannut of Maaseik.
Zo kwam in 1964 Pater Cornelis tevens van het H.Kruiscollege uit Denderleeuw ook in de picture. Op zijn beurt was hij aalmoezenier van deze jongverkennerstak. Gaston en René Eylenbosch waren de eerste “Borchtlombeekse” jongverkenners.

In 1964 was de patrouille rijp genoeg om onder Borchtlombeekse naam door te gaan. Zo werd de Paulusgroep Borchtlombeek geboren. In den beginne was het dus een jongensscouts met 1 tak die ’s zondags samenkwam op de plaats waar nu de Sint-Amandusschool is. Een van de eerste leiders was Jan Eylenbosch, de oudere broer van Gaston.

Op 8 maart 1968 kwam pastoor Théo Van Snick van Negenmanneke, een gehucht van Sint-Pieters-Leeuw, aan in Borchtlombeek. Hij had nog nooit van Borchtlombeek gehoord en moest het zelf opzoeken op een kaart ondanks dat beide gemeenten in het pajottenland liggen.
Met Pastoor Van Snick aan het roer verhuisde de Scouts van de verharde speelplaats van de Sint-Amandusschool naar zijn tuin, waarin toen nieuwe catecheselokalen werden gebouwd en waar de scouts tot op vandaag nog elke zondag samenkomen. Dat zijn ze officieel nog altijd, maar onofficieel zijn het de scoutslokalen.”

Weliswaar is het niet meer hetzelfde als 60 jaar geleden. Officieel noemt de scouts nu ook Scouts Sint-Paulus Borchtlombeek. Nu is dit niet 1 tak, maar 5 gemengde takken van jongens en meisjes tussen de 6 en 17 jaar die we elke week weer een onvergetelijke dag proberen te bezorgen en een jeugdige leiding tussen de 18 en 25.

Een hele brok geschiedenis dus. En dat wordt dit jaar stevig gevierd. De aftrap werd al eerder gegeven

“Zij hebben geluisterd naar onze smaken en dat resulteerde in een tripel van 7,5 procent waarvan 1.812 flessen werden gemaakt. Het kan aangekocht worden via onze website, maar zal ook te verkrijgen zijn op de activiteiten rond ons jubileum.”

Op vrijdag 16 februari jongstleden organiseerden we een algemene quiz. Het werd een succes, wij mochten 18 ploegen ontvangen.
Op zaterdag 17 februari 2024 waren we de gastheer / gastvrouw op de Streekbierenavond. We stelden er ons eigen bier voor aan het grote publiek: het St. Pauluske. “Geen etiketbier, maar eentje dat we zelf gemaakt hebben met een Nederlandse brouwerij”.

Sint Pauluske

Oud-leiding

Afgelopen weekend werd de zestigste verjaardag alvast intern gevierd. Een oude traditie werd opnieuw in het leven geroepen. “Een Breughelavond was jarenlang een traditie”. “De leiding slachte vroeger zelf hun vakeren en draaide zelfs nog zelf de pensen, maakte kop en paté en smout.
Speciaal voor deze verjaardag en om Stam, de vereniging voor oud-leiding, nieuw leven in te blazen organiseerden een feestcomité bestaande uit de huidige groepsleiding en een team oud-leiding opnieuw een Breughelavond.

Op die Breughelavond was overigens Gaston Eylenbosch aanwezig, het allereerste lid van de Borchtlombeekse Scouts, alsook zijn Broer Jan die de eerste leider was van de scouts Sint-paulus Borchtlombeek.

De Stam zou zich kunnen bezighouden met bijvoorbeeld het onderhoud van lokalen, zodat de huidige leiding zich kan concentreren op de jeugdwerking.”

Verder dit jaar:

Eén van die verjaardag activiteiten is het feestweekend van 13 en 14 september. “Op vrijdag starten we met ons Scoutscafé en op zaterdag is er het tuinfeest, een soort eetfestijn in openlucht met varken aan ‘t spit. ’s Avonds komt er een bandje spelen en is er een groot kampvuur. Op het tuinfeest van 1989 kwam Clouseau zelfs nog spelen.”

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’
Roosdaal

Boekvoorstelling ‘Galmend Roosdaal’

Op donderdag 18 april slaat Rausa twee vliegen in één klap: zij presenteren een prachtig lees-kijk- en luisterboek over de Roosdaalse klokken én ze stellen de brochure van de Erfgoeddag, met als thema ‘Thuis’, voor.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Midzomer Wambeek 2024
Ternat

Midzomer Wambeek 2024

Het is met groot enthousiasme en met de nodige fierheid dat de organisatie van het dorpsfeest Midzomer aankondigt dat de 31ste editie van dit geliefde evenement opnieuw zal plaatsvinden tijdens het eerste weekend van augustus.

Lees meer »
Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!
Ternat

Opendeur SANO Livin’

Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!

Lees meer »
Natuurpunt Lennik houdt op zaterdag 16 maart een rustige avondwandeling van ongeveer 4 km waarbij er geluisterd wordt naar uilengeluiden.
Lennik

Uilenwandeling

Natuurpunt Lennik houdt op zaterdag 16 maart een rustige avondwandeling van ongeveer 4 km waarbij er geluisterd wordt naar uilengeluiden.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren