Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Gemeente investeert in restauratie kapel Vlezenbeek

Gemeente investeert in restauratie kapel Vlezenbeek

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Gemeente investeert in restauratie kapel Vlezenbeek

Het gemeentebestuur erkent al langer het belang van cultureel erfgoed. Daarom zal ze nog dit jaar investeren in de volledige restauratie van de beschermde kapel van Vlezenbeek op de Postweg. De gemeenteraad keurde daartoe afgelopen donderdag het bestek goed.

An Speeckaert, schepen van Erfgoed: “Het is onze doelstelling om deze werken tegen de viering van 15 augustus 2024 volledig klaar te hebben zodat de kapel weer in haar volle glorie kan schitteren tijdens de festiviteiten ter gelegenheid van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. We engageren ons om de nodige renovatiewerken te doen en het nadien goed te onderhouden.”

De eeuwenoude kapel Onze-Lieve-Vrouwe ter Nood, gelegen op de hoek van de Postweg en de Kapellestraat, heeft recent de erkenning als ‘vastgesteld onroerend erfgoed’ ontvangen van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Volgens historische bronnen werd deze kapel opgericht door een kanunnik uit Anderlecht in het jaar 1597. Hoewel het bouwwerk van onschatbare waarde is voor de gemeenschap, is het aan restauratie toe.

Een recent inspectierapport van Monumentenwacht wijst uit dat renovatiewerken dringend nodig zijn aan verschillende aspecten van de kapel. Het dak, de draagstructuur, het interieur, het schrijnwerk en de omgeving van de kapel vereisen restauraties om de historische integriteit van dit erfgoed te behouden.

Veerle Seré, schepen van Erediensten: “De restauratie van deze kapel is ook voor de parochie ‘OLV ten Hemel Opgenomen’ waardevol met op 15 augustus jaarlijks een openluchtmis. De parochie kende tot begin jaren 1960 zeker 6 of 7 verschillende processies die van de OLV-kerk vertrokken.  Deze van 15 augustus was gekend als de grote processie en draaide de rollen om. De restauratie draagt zo ook bij om deze traditie bij deze mooie kapel verder te zetten”.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Expo Hoppenbrouwers
Dilbeek

Expo Hoppenbrouwers

Tot vrijdag 26 april kan je in galerij Lineair naar de tentoonstelling ‘Alfons Hoppenbrouwers, Ruimte voor kleur en getal.’

Lees meer »
Breinfestival
Dilbeek

Breinfestival

De richting Humane Wetenschappen van het Regina Caelilyceum Dilbeek ging vorige week naar het “Breinfestival” in Gent.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Adverteren