Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

GLASRAMENROUTE langs unieke glasramen in Sint-Pieters-Leeuw

GLASRAMENROUTE langs unieke glasramen in Sint-Pieters-Leeuw

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Zondag  10 september kan je enkele unieke glasramen ontdekken in Sint-Pieters-Leeuw. De klassieke glas-in-loodramen van de kerken, met Bijbelse afbeeldingen of afbeeldingen van heiligen, laten we links liggen. We kiezen voor 20e-eeuwse glasraamkunst en ontdekken een werk dat pas dit voorjaar geïnstalleerd werd.

Van art deco tot modernisme, vervat in lood of beton: glasramen zijn weer helemaal in!

Startpunt is het Colomakasteel. Er staan enkele glasramen opgesteld én je vindt er het plannetje voor het hele traject. Ook in en rond de rozentoren vind je glasramen terug. Hier kan je ineens een blik werpen op het keramiekatelier van Yume Ceramics.

Rozen vinden we ook terug in de kapel van het kasteel van Gaasbeek. Net over de Leeuwse gemeentegrens kan je hier het glasraam bewonderen van de hand van de bekende jonge kunstenaar Ben Sledsens. In de meeste kamers van het Wijnatelier te Vlezenbeek vind je glasramen die bijdragen tot de magnifieke art decosfeer van het pand. Een ideale halte om even te verpozen bij een glaasje wijn.

Van een heel andere orde is het glas-in-betonraam in de Sint-Lutgardiskerk, waar een ganse zijmuur bestaat uit een indrukwekkend glasraam. Door het invallend licht verandert de sfeer telkens opnieuw. Ook daardoor is dit werk van de Fransman Jacques Loire uniek. Van zijn atelier vind je werken over de hele wereld.

Als extraatje kan je in het Colomakasteel proeven van blauwdruk: het oudste en blauwste fotografische drukproces! Je kan er afdrukken mee maken van eigen tekeningen of fotonegatieven, maar ook van natuurlijke en gevonden materialen zoals planten, kantwerk, plastic… Voor cyanotypie heb je geen donkere kamer nodig, want de belichting gebeurt door de zon. Het resultaat is een uniek beeld in Pruisisch blauw.

Deze sessie is doorlopend toegankelijk tussen 11 en 15u. Deelname is gratis. Dit wordt georganiseerd i.s.m. Avansa Halle-Vilvoorde.

Ontdek de diverse locaties apart of volg onze fijne fietsroute (20km) die alle plekken verbindt en start aan het Colomakasteel. Op onze website brulspl.be vind je een plannetje en heb je de mogelijkheid om de gpx-route te downloaden.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Boerendag in Lennik
Lennik

Boerendag in Lennik

Op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei 2024 zijn leerlingen van het 5de leerjaar van en rond Brussel te gast op het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans (Zwijnenbergstraat 62) in Sint-Martens-Lennik.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Adverteren