Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Joris De Beul schrijft de geschiedenis van het Hof ten Brukom

Joris De Beul schrijft de geschiedenis van het Hof ten Brukom

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Joris De Beul schrijft de geschiedenis van het Hof ten Brukom
De werkgroep voor streek- en volkskunde stelde een nieuwe uitgave voor: “Het Hof ten Brukom”. Het is een studie van Joris De Beul die de geschiedenis van het Hof ten Brukom vertelt, in de historische context doorheen de eeuwen. Het landschap in West-Brabant is bezaaid met grote boerderijen. Zij vormen de stille getuigen van een agrarische wereld die vandaag is verdwenen. Meestal waren ze eigendom van grote bezitters: adel, rijke burgerij en vooral kerkelijke instellingen. Zo was het Hof ten Brukom een voormalig pachthof van de abdij van Ter Kameren. Vele van deze landbouwexploitaties hebben de omslag naar een doorgedreven mechanisatie en schaalvergroting niet kunnen maken en zijn verdwenen of hebben een andere bestemming gekregen. Brukom is een van de historische wijken van Sint-Pieters-Leeuw, vroeger het belangrijkste landbouwgebied van de gemeente. Deze hoeve is de vervanger van een oudere hoeve die teruggaat tot de ontstaansperiode van de abdij, de 13de eeuw. De geschiedenis van dit hof is nauw verbonden met zowel de landbouwconjunctuur doorheen de eeuwen als met de pachtersfamilies die de uitbating verzorgden. Ook vormt de bezitsstructuur tijdens deze lange periode een spiegel van de veranderende maatschappelijke context. Deze studie is een reis doorheen de tijd, een boeiende ontdekkingstocht dus. • Prijs: 5 euro • Een jaarabonnement op de publicaties van de werkgroep kost 8 euro. • Meer info: heemkunde@sint-pieters-leeuw.be .

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Rozenfestival 2024
Sint-Pieters-Leeuw

Rozenfestival 2024

Het Rozenfestival in Sint-Pieters-Leeuw is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in en rond de betoverende rozentuin van het kasteel Coloma.

Lees meer »

Wivina Zomert

Op zaterdag 24 augustus 2024 organiseert Parkresidentie Wivina hun eerste editie van ‘Wivina Zomert!’ Dit evenement gaat door in het Wivina Park te Groot-Bijgaarden tussen 10u en 17u

Lees meer »
Zomerspeelplekken Dilbeek
Dilbeek

Zomerspeelplekken Dilbeek

Zomerspeelplekken: dé plek voor alle speelvogels en sportievelingen in Dilbeek.
De zomerspeelplekken zijn ondertussen een vaste waarde in de zomer van Dilbeek.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren