Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Uitnodiging herdenking treinramp – 18 februari

Uitnodiging herdenking treinramp - 18 februari

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Uitnodiging herdenking treinramp – 18 februari

Op zondag 18 februari herdenken we de 125e verjaardag van de tragische treinramp in Vorst die het leven kostte aan zo’n 25 burgers.

Als je de begraafplaats van Ruisbroek binnenwandelt, staat recht voor je een perk met een centraal monument en daarrond veertien graven. Hier rusten de slachtoffers van een treinramp in Vorst.

In de ochtend van 18 februari 1899 botsten twee treinen op elkaar ter hoogte van het station van Vorst. Het dramatisch ongeval kostte het leven aan zo’n 25 burgers. Onder de slachtoffers waren veel kinderen uit Ruisbroek die ’s ochtends de trein namen naar school in Brussel.

De begraafplaats in Ruisbroek was toen pas aangelegd door architect Jacobs. Hij werd prompt door het gemeentebestuur aangesteld om een ereperk in te plannen voor de slachtoffers. Met giften van diverse notabelen, inwoners en de gemeente Ruisbroek werden de kosten van het perk betaald.

In februari 2024 is het 125 jaar geleden dat de treinramp plaatsvond. En hoewel niemand de slachtoffers nog persoonlijk heeft gekend, willen we graag stil staan bij deze rampzalige gebeurtenis.

Veerle Seré, schepen van begraafplaatsen: ” Dit herdenkingsmoment mochten we niet zomaar laten voorbij gaan, ook al vond deze ramp zo lang geleden plaats. Het raakte het hele dorp. Naast de herdenking blijft de aandacht voor veilig treinverkeer ook vandaag actueel opdat niemand dit verdriet zou moeten doorstaan.”

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw nodigt iedereen daarom graag uit op de begraafplaats van Ruisbroek op zondag 18 februari voor een kleine herdenking. Nadien krijgen de aanwezigen een tas warme soep.

Wanneer? Zondag 18 februari om 15 uur.

Waar? Groot-Bijgaardenstraat, 1601 Ruisbroek.
Info: brulspl.be 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Leeuw Rinkt
Sint-Pieters-Leeuw

Leeuw Rinkt

Ook dit jaar mag Leeuw Rinkt de Leeuwse zomer op gang trekken! Kom op zaterdag 15 juni vanaf 17 uur genieten van een gezellige avondmarkt en lonkende terrasjes terwijl cultuurcentrum Coloma op drie podia zorgt voor zomerse muziek en dans

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Boerendag in Lennik
Lennik

Boerendag in Lennik

Op maandag 6 mei en dinsdag 7 mei 2024 zijn leerlingen van het 5de leerjaar van en rond Brussel te gast op het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans (Zwijnenbergstraat 62) in Sint-Martens-Lennik.

Lees meer »
  • Adverteren
  • Adverteren