Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Verbouwing kerk Ruisbroek: religieuze objecten krijgen tweede leven

Verbouwing kerk Ruisbroek: religieuze objecten krijgen tweede leven

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Verbouwing kerk Ruisbroek: religieuze objecten krijgen tweede leven

De langverwachte verbouwingswerken, die de kerk zullen klaarmaken voor de toekomst, zijn nu echt gestart.

Achter de schermen waren de voorbereidende werken al langer bezig. De kerk werd door de parochieploeg helemaal leeg gemaakt. Een deel van het meubilair zal na de werken terugkeren in de nieuwe gebedsruimte op de eerste verdieping. Maar niet elk beeld of elke kandelaar zal in de kleinere ruimte een plekje kunnen krijgen. Dankzij de bemiddeling van Parcum, het expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur, hebben we voor de meeste objecten een nieuwe thuis gevonden. Deze stukken werden weggeschonken aan parochies, kerken en kapellen om ze daar een tweede leven te geven.

En zo komt het dat Ruisbroekse objecten nu in heel Europa te zien zijn! De Heilige Theresia van Lisieux heeft een nieuwe thuis gevonden in een parochiekerk in Polen, samen met enkele bidbanken, kandelaars en stoelen. De Heilige Jozef en Rita zijn samen, en voor altijd, op vakantie naar Portugal. En de Heilige Isidorius kreeg een dak boven zijn hoofd in de parochie Berg aan de Maas in Nederland. Pastoor Schwillens kwam het beeld ophalen en liet het restaureren door een lokale kunstenares.

“Vroeger werd er altijd een praalwagen gemaakt ter ere van Isidorus van Madrid, de beschermheilige van het Augst Cultuurfestival. In het kader van het 75-jarig bestaan van het festival, vond ik het gepast om op zoek te gaan naar een beeld van hem”, vertelt pastoor Schwillens in een artikel dat journalist Kay van Geijn schreef over de nieuwe aanwinst in de provinciale krant De Limburger.

An Speeckaert, schepen van Ergoed, is alvast blij dat de objecten op goede plekken konden worden herbestemd: “Alles is zeer transparant verlopen. Voor elk stuk dat werd weggeschonken, zijn papieren opgemaakt die als bewijs worden opgenomen in de verslagen van de kerkfabriek. Zo kunnen toekomstige onderzoekers nagaan waar alles naartoe is gegaan.”

De kerk is tot eind 2025 gesloten.

Luc Deneyer, kerkfabriek: “Wie op zondag of hoogdagen een viering wil volgen, kan intussen terecht in het parochiecentrum aan de Gieterijstraat nr. 11. De vieringen vinden plaats om 10 uur.”

 

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Rozenfestival 2024
Sint-Pieters-Leeuw

Rozenfestival 2024

Het Rozenfestival in Sint-Pieters-Leeuw is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in en rond de betoverende rozentuin van het kasteel Coloma.

Lees meer »
Dilbeek zorgvriendelijke gemeente
Dilbeek

Dilbeek zorgvriendelijke gemeente

Enkele Itterbeekse vrijwilligers slaagden er in om samen met Samana, CM Gezonde Buurten en lokaal dienstencentrum In Kompanie van Dilbeek de eerste “Zorgvriendelijke gemeente” te maken.

Lees meer »
Verbonden met Dilbeek
Dilbeek

Verbonden met Dilbeek

Op 10 juli wordt de bekende slogan ‘Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn’ onder de loep genomen tijdens een verbredende thema-avond in samenwerking met ADVN (Archief voor Nationale Bewegingen).

Lees meer »
Fietszoektocht Land van Gaasbeek
Lennik

Fietszoektocht Land van Gaasbeek

Maak je klaar voor een onvergetelijke fietszoektocht door het pittoreske landschap van Lennik en Sint-Pieters-Leeuw en maak kans op leuke prijzen. Ontdek onderweg de boeiende geschiedenis van het Land van Gaasbeek.

Lees meer »
Nieuwe toegangspoort voor Dilbeek
Dilbeek

Nieuwe toegangspoort voor Dilbeek

De werken aan de Baron de Vironlaan, een belangrijke toegangspoort van Dilbeek, zijn afgerond. Op een periode van ongeveer 10 maanden is de Baron de Vironlaan in een volledig nieuw kleedje gestoken en is deze belangrijke laan omgetoverd tot een volwaardige toegangspoort van Dilbeek.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren
  • Postzegel@telenet.be
  • Adverteren