Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

201 naamborden aan Trage Wegen in Ternat

201 naamborden aan Trage Wegen in Ternat

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

201 naamborden aan Trage Wegen in Ternat

Buurt- en voetwegen spelen een belangrijke rol in de lokale mobiliteit. Fietsers en voetgangers maken er gretig gebruik van. Om deze wegen meer zichtbaar te maken in het landschap werden in Ternat, met steun van de provincie, al 201 naamborden geplaats. Einde 2024 worden de laatste 14 borden geplaatst. Provincie Vlaams-Brabant vzw en Ternat leggen daarnaast ook samen de laatste hand aan een digitaal wandelnetwerk met knooppunten.

 

De beste manier om buurt- en voetwegen te behouden en te waarderen, is ze veel te gebruiken. Voetgangers en fietsers weten via de naambordjes dat ze de weg mogen gebruiken. “Met deze borden aan het begin en einde van een trage weg is het voor wandelaars duidelijk dat het een officiële gemeentelijke weg betreft. Bovendien trekken de bordjes de aandacht. Heel wat inwoners ontdekken zo zelfs nieuwe wegjes in onze groene gemeente.” zegt Geert De Feyter, schepen voor milieu en erfgoed.

 

“De trage wegen zijn waardevolle routes voor lokale buurtbewoners. Om het gebruik te stimuleren plaatsen we al enkele jaren naambordjes bij trage wegen in Vlaams-Brabant.” Zegt gedeputeerde van mobiliteit, Tom Dehaene. “Elk jaar kunnen de gemeenten bordjes voor hun trage wegen aanvragen. Het feit dat de bestellingen elk jaar vlot binnenlopen, bevestigt het belang van deze autoluwe paden en doorsteekjes.”

 

Digitaal wandelnetwerk met virtuele knooppunten

 

In september 2024 stelt Ternat in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant vzw, een digitaal wandelnetwerk met virtuele knooppunten voor. Een digitaal wandelnetwerk is zoals de naam doet vermoeden enkel digitaal beschikbaar, de knooppunten zijn niet zichtbaar op het terrein. Geen palen en bordjes dus, wel een wandelknooppunt-app die alle knooppunten toont en je met gesproken instructies op het juiste pad houdt. “Wel typisch voor onze digitale wandelnetwerken is dat er nog steeds bewegwijzerde wandellussen zijn. Niet iedereen kan of wenst digitale middelen te gebruiken tijdens een wandeling.” zegt Gunther Coppens, voorzitter van Toerisme Vlaams-Brabant. 

 

Ter gelegenheid van dit nieuwe wandelnetwerk werden de 4 themawandelingen in Ternat – Pol De Montwandeling, Drie dorpenwandeling, Kastelenwandeling en Knotwilgenwandeling – herbekeken en verbeterd. Deze zomer krijgen deze themawandelingen een nieuwe bewegwijzering én worden ze opgenomen op de nieuwe kaart van het wandelnetwerk Pajottenland.

 

Met steun van de provincie Vlaams-Brabant

 

In totaal gaat het om 215 nieuwe bordjes voor 96 trage wegen die de provincie Vlaams-Brabant heeft aangekocht en die door het lokaal bestuur Ternat geplaatst zijn en onderhouden worden. De provincie betaalt de aankoop zodat overal in de provincie dezelfde borden gebruikt worden en trage wegen een herkenbaar en uniform karakter krijgen. Op de bordjes staan de logo’s van de provincie en van de gemeente, het nummer van de buurtweg en de oude naam zoals hij in de atlas der buurtwegen is opgenomen. Deze oude namen werden opgezocht door de Commissie Erfgoed. 

 

Trage wegen Ternat

 

Ternat: Bayensweg (38), Berenveldweg (53), Breemboschweg (27), Christienweg (69), Geboorteboomgaard (52), Grooten Dreefweg (43),  Heyselweg (39), Kasteel Terlindenweg (3), Kerkhofweg (40), Kerkweg (39), Kleyndornveldweg (37), Kleynenbergsweg (43), Kleyn Heydelos (16), Konyneaerdeweg (66), Kromstraet (16), Meulenlos (30), Nederveldlosweg (59), Neeralphenweg (36), Nieuwer Meulenweg (51),  Opalfenepoelpad (50), Predikherenberg (4), Sint Jozefweg (45), Steenvoordsweg (35), Tiendagwandlos (47),  Verkensmeersweg (72), Vitseroeldreef (39), Winterweg (61-65)

 

Sint Katherina Lombeek: Aelsterseweg (15), Boschweg (17), Brusselweg (32), Groenenweg (12), Heydeweg (39/41/42), Kerkpleinweg (34), Kerkweg (21/25/34/37),  Kleyn Afflighemlos (8)Langenhauweweg (30), Luyshoeklos (17), Molenweg (14/35), Muggenbeekweg (14), Nieuwbaen, Plotersweg (27), Subbekensveldlos (11), Veldstraat, Vierendeelsweg (14), Zevendagwandweg (31)

 

Wambeek: Aalsterseweg (55), Beldekenstraet (7), Beekskensweg (91), Boomgaerdweg (82), Broekweg (59), Doornveldlos (37), Droogeweydeweg (86), Elshoutweg (33), Hofweg (80), Kantweg (77), Kauterbroekweg (54), Kauterbroekenweg (64), Kerkweg (55/76/88), Korteweg (88), Kruysweg (68), Langedreef (58), Langenhaieweg (43), Lochtingweg (73 en 77), Loddershoekweg (47), Molenstraetje (50), Molenweg (26 en 59), Nieuwbaen, Pakskensweg (58), Popeliereveldlos (25), Popeliereveldweg (3 en34),  Tweenagelbaen (18), Veldbaen (53), Veldweg (53), Vossestraat (16), ’t  Wegsken (41), Weurfveldweg (26), Zierbeekhofbaen (52)

 

Einde 2024 worden als laatste 14 bordjes geplaatst aan:

 

 • Ternat: Kleyndoornveldlos (29), Langeweydeweg (53)
 • Sint Katherina Lombeek: Boschweg (29)
 • Wambeek: Hageweg (56), Kauterweg (66) en Kerkweg (88)

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Midzomer Wambeek 2024
Ternat

Midzomer Wambeek 2024

Het is met groot enthousiasme en met de nodige fierheid dat de organisatie van het dorpsfeest Midzomer aankondigt dat de 31ste editie van dit geliefde evenement opnieuw zal plaatsvinden tijdens het eerste weekend van augustus.

Lees meer »
Markt van de Smaak in Roosdaal
Roosdaal

Markt van de Smaak in Roosdaal

Op zondag 26 mei organiseren de provincie Vlaams-Brabant, Streekproducten Vlaams-Brabant vzw, de gemeente Roosdaal en LEADER Pajottenland een nieuwe editie van Markt van de Smaak, deze keer in Roosdaal.

Lees meer »
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand
 • Adverteren