Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Minder belastingen voor kleine ondernemingen in Ternat

Minder belastingen voor kleine ondernemingen in Ternat

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Het gemeentebestuur Ternat schaft de bedrijfsoppervlaktebelasting voor ondernemingen af vanaf belastingjaar 2024. Deze afschaffing zal worden geïntegreerd in een gedifferentieerde onroerende voorheffing, wat resulteert in een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging voor iedereen. Voor 9 op de 10 bedrijven komt deze nieuwe maatregel erop neer dat ze vanaf 2024 niets meer van bedrijfsoppervlaktebelasting betalen, zonder dat het tarief van de onroerende voorheffing verhoogt.

0 euro bedrijfsoppervlakte belasting voor ruim 1.600 kleine ondernemingen

“De bedrijfsoppervlaktebelasting voor de kleine bedrijven werd al sterk verlaagd, van 150 naar 34,40 euro. We zijn enorm blij deze belasting voor de kleine zelfstandigen nu volledig te kunnen afschaffen. Dit jaar werden er 1.793 aanslagbiljetten verzonden, wat aanzienlijke administratieve lasten met zich meebrengt voor zowel bedrijven als de gemeentelijke administratie. Deze belasting, gebaseerd op de gebruikte oppervlakte, bleek in de praktijk moeilijk te controleren en werd als onrechtvaardig ervaren door ondernemingen en handelaarsverenigingen” aldus Michel Vanderhasselt, burgemeester van Ternat en schepen voor lokale economie.

Als vervanging voor de afgeschafte bedrijfsbelasting wordt een verschillend tarief van opcentiemen geïntroduceerd in de onroerende voorheffing. Voor gewone onroerende goederen, die elke burger betaalt, blijft het huidige tarief van 802,90 gemeentelijke opcentiemen bestaan. Voor industriële goederen wordt een verhoogd tarief van 1250 opcentiemen toegepast. Kleine bedrijven, geclassificeerd op basis van codes in het kadaster, zullen profiteren van de afschaffing van de bedrijfsoppervlaktebelasting en zullen geen verhoging van de opcentiemen ervaren, waardoor ze volledig worden vrijgesteld van gemeentelijke bedrijfsoppervlaktebelasting. Grote bedrijven zullen de bedrijfsoppervlaktebelasting niet meer betalen, maar wel een verhoogde onroerende voorheffing.

Ternat als koploper in Vlaanderen

Dit systeem van de onroerende voorheffing is mogelijk sinds het decreet van 15 mei 2018, dat artikel 41 van het decreet lokaal bestuur wijzigt. “Ternat is hiermee één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die van deze mogelijkheid tot differentiatie gebruik maakt. We zijn dan ook erg fier om hiermee koploper van Vlaanderen te zijn. Tegelijk ondersteunen we onze kleine ondernemingen” sluit burgemeester Michel Vanderhasselt af.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!
Ternat

Opendeur SANO Livin’

Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!

Lees meer »
Beweegmarkt
Dilbeek

Beweegmarkt

Onder het motto “Bewegen dóet iets met je” vond ook dit jaar weer de Beweegmarkt plaats in Dilbeek.

Lees meer »
Aftrap Hopduvelfeesten
Asse

Aftrap Hopduvelfeesten

Op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september vinden in Asse opnieuw de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten plaats. Optredens o.a. van Pommelien Thijs, Bart Peeters en Les Truttes; lees hier meer voor ticketverkoop.

Lees meer »
Expo's in Westrand
Dilbeek

Expo’s in Westrand

Westrand mocht dit seizoen 50 kaarsen uitblazen. Dat feestelijk, cultureel jaar wordt afgesloten in stijl met maar liefst 3 expo’s en een prachtige installatie die de vlucht naar de toekomst symboliseert.

Lees meer »
Vernielingstocht doorheen Dilbeek
Dilbeek

Vernielingstocht doorheen Dilbeek

Het lijkt erop dat de verkiezingsstrijd is losgebroken in de laatste aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. ‘s Nachts werden verschillende verkiezingsborden van N-VA beklad door vandalen.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren