Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuw mobiliteits- en fietsbeleidsplan Ternat

Nieuw mobiliteits- en fietsbeleidsplan Ternat

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuw mobiliteits- en fietsbeleidsplan Ternat

Na een traject van participatie, enquêtes en infomomenten stelt Ternat zijn nieuwe mobiliteits- en fietsbeleidsplan voor. Het gekozen beleidsscenario zet in op het verhogen van het aantal duurzame verplaatsingen door de alternatieven voor de wagen te optimaliseren en op méér verkeersveiligheid.  Het actieplan is opgemaakt met een aantal speerpunten waarvoor het lokaal bestuur een toekomstbeeld heeft uitgewerkt.

 “Het huidige mobiliteitsplan dateert van september 2004, hoog tijd dus om dit te actualiseren. In het voorjaar van 2023 stelden we na een uitgebreide participatieronde met onder meer een kleine duizend ingevulde enquêtes de eerste versie van het mobiliteitsplan voor. Tijdens het openbaar onderzoek ontvingen we nog een 30-tal bezwaren en nuttige adviezen van inwoners, waarmee we aan de slag zijn gegaan. Door deze inzichten kunnen we nu met trots het nieuwe mobiliteits- en fietsbeleidsplan voorstellen.” Aldus Gunter Desmet, schepen van mobiliteit.

Fietsroutenetwerk en Verkeersveiligheid

In het nieuwe mobiliteitsplan zetten we in op een uitbreiding van een veilige fietsinfrastructuur. Hiervoor wordt de fietsinfrastructuur verbeterd en uitgebreid. “Op de Bodegemstraat, komende vanuit Dilbeek, wordt het fietspad verlengd tot en met de Keizerstraat én er komt een verbetering op de Heidestraat zodat de fietsers op de fietssnelweg F209 de Heidestraat veiliger kunnen kruisen.” laat Gunter Desmet weten.

Dankzij enkele ingrepen zorgt Ternat ervoor dat scholieren veilig van en naar school kunnen met de fiets. Ternat zorgde ervoor dat er de voorbije maanden 5 extra schoolveilige routes zijn bijgekomen. Daarnaast worden ook de schoolomgevingen veiliger gemaakt. “De Kiem Lombeek en De Droomgaard Dahlialaan zijn reeds afgewerkt. We voorzien om jaarlijks 2 schoolomgevingen veilig te maken. We willen niet enkel de schoolomgevingen veiliger maken, maar ook de woonbuurten aangenamer en meer leefbaar. We zetten daarom in het nieuwe mobiliteitsplan in op wering van het sluipverkeer rond schoolomgevingen en in woonbuurten. Ook worden de dorpscentra en woonstraten zonder voetpaden zone 30.” zegt Gunter Desmet. 

Openbaar vervoer en voetgangersnetwerk

Samen met de Vervoerregioraad Vlaamse Rand optimaliseren we het netwerk zodat er een betere ontsluiting ontstaat. Lijn 65 van De Lijn is hiervan een mooi voorbeeld; het maakt de langverwachte verbinding tussen het Pajottenland, Ternat en Asse. Samen met Inter.Vlaanderen maakt Ternat ook werk van toegankelijke bushaltes en van Hoppinpunten in Ternat. Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je start er je reis of stapt er vlot over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals de trein, tram, bus en deelsystemen (fiets of auto). Dat betekent dat je er altijd een fietsenstalling en schuilhuisje zult vinden, en soms zelfs een pakjesautomaat, bagagelockers of een fietshersteldienst. “We voorzien de komende jaren onder meer Hoppinpunten aan The Leaf, aan het kruispunt Assesteenweg-Fossebaan en aan het station van Ternat en Essene-Lombeek.” zegt Gunter Desmet.

Lokaal bestuur geeft in het nieuwe mobiliteitsplan ook heel wat aandacht aan voetgangers. Net als bij de fietspaden zal ze de aanwezige voetpaden optimaliseren en uitbreiden.  Daarnaast werkt Ternat verder aan haar Trage Wegenplan. “Trage wegen zijn een netwerk waar zachte weggebruikers graag fietsen en wandelen. Helaas zijn er doorheen de jaren ook trage wegen verdwenen of in onbruik geraakt. Dat is jammer, want fietsen en wandelen op trage wegen is veiliger én plezieriger. Het is beter voor de rust, het milieu en onze gezondheid. We maken hier daarom dan ook graag goed werk van.” sluit Gunter Desmet af.

Het volledige beleidsplan mobiliteit- en fietsbeleidsplan kan je lezen op www.ternat.be/mobiliteitsplan.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!
Ternat

Opendeur SANO Livin’

Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!

Lees meer »
Aankoop extra noodwoning
Affligem

Aankoop extra noodwoning

Het Lokaal Bestuur Affligem beschikt over 3 noodwoningen. Twee daarvan staan in de deelkern Teralfene (Daalstraat 9 – 11) en één in de deelkern Essene (Ternatsestraat 69). Deze drie woningen zijn oudere woningen die stilaan aan renovatie toe zijn.

Lees meer »
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren