Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Ternat zet gratis lokpotten in om Aziatische hoornaar te vangen

Ternat zet gratis lokpotten in om Aziatische hoornaar te vangen

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Ternat zet gratis lokpotten in om Aziatische hoornaar te vangen

Gemeentebestuur Ternat en vzw Imkers van het Pajottenland gaan de strijd aan met de Aziatische hoornaar door lokpotten in te zetten. Daarmee kunnen ze in het voorjaar koninginnen en in de zomer nesten opsporen om te verdelgen. De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Zuidoost-China en vormt een bedreiging voor de bijenpopulatie. 

Om de opmars van de Aziatische hoornaar te beperken verdeelt de gemeente Ternat 250 selectieve vallen of lokpotten. Door deze vallen uit te zetten, worden de ontwakende koninginnen gevangen. Met deze methode worden zoveel mogelijk potentiële nesten voorkomen. Dit is niet alleen goed voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, maar werkt ook kostenbesparend, omdat de zomernesten meestal zeer hoog hangen en dus moeilijk te bestrijden zijn.

“De vallen zijn ontworpen om Aziatische hoornaars veilig te vangen, terwijl andere insecten die toch in de val zouden vliegen, veilig weg kunnen geraken. De val is effectief, milieuvriendelijk en zorgt voor een doeltreffende bestrijding van Aziatische hoornaars.” geeft Geert De Feyter, schepen voor milieu mee.

 

Plaatsen van lokvallen

Inwoners die een lokval wensen te plaatsen, kunnen er op donderdag 7 en vrijdag 8 maart 2024 tijdens de openingsuren één per adres gratis ophalen in het gemeentehuis. Op zaterdag 9 maart 2024 tussen 10u en 13u kunnen inwoners terecht in de bibliotheek van Ternat voor een lokval op te halen.

“We kochten 250 lokvallen aan via Imkers van het Pajottenland, aan de voordelige prijs van 5 euro per stuk. We stellen ze gratis ter beschikking aan onze inwoners. ” zegt Geert De Feyter. “Je vult de lokval met een mengeling van = 1/3 (goedkope) witte wijn, 1/3 blond bier, 1/3 suiker(stroop). Je hangt ze op ooghoogte (één tot anderhalve meter van de grond) in de buurt waar er vorig jaar een nest was of in de buurt van bijenkasten” vervolgt Charlie Eylenbosch, bestuurslid van Imkers van het Pajottenland.

Een lokpot omvat 4 delen. Een gele doorschijnende pot, een zwart deksel met 2 gaatjes waar de Aziatische hoornaar in kan maar de Europese hoornaar niet; een zwart omhulsel waarin de pot rust en deze beschermt tegen de regen en een plastiek haakje om de val op te hangen. “Op het zwarte omhulsel hebben we een QR-code aangebracht, waarop de gebruiksaanwijzing en nodige info staat” zegt Charlie Eylenbosch.

De lokpotten worden ook op verschillende openbare plaatsen in de gemeente geplaatst.

 

Een opmars in ons land

De Aziatische hoornaar is aan een opmars bezig in ons land, en dat wil de gemeente tegengaan. “Aziatische hoornaars zijn nauwelijks gevaarlijk voor de mens, behalve wanneer ze voelen dat hun nest bedreigd wordt”, vertelt Michel Vanderhasselt, schepen van Dierenwelzijn.

“Voor onze eigen insecten ligt dat anders”, gaat Vanderhasselt verder.  “Aziatische hoornaars zijn in staat hele bijenkorven leeg te roven. Dat zou een negatieve impact kunnen hebben op onze biodiversiteit. Daarom verdelen we lokvallen aan onze inwoners om zo de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.”

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!
Ternat

Opendeur SANO Livin’

Ben je op zoek naar een energieke en gezonde levensstijl? Wil je jezelf uitdagen, sterker voelen en je fitnessdoelen bereiken? Zoek niet verder!

Lees meer »
Aankoop extra noodwoning
Affligem

Aankoop extra noodwoning

Het Lokaal Bestuur Affligem beschikt over 3 noodwoningen. Twee daarvan staan in de deelkern Teralfene (Daalstraat 9 – 11) en één in de deelkern Essene (Ternatsestraat 69). Deze drie woningen zijn oudere woningen die stilaan aan renovatie toe zijn.

Lees meer »
Renovatie Huis van het Kind Asse
Asse

Renovatie Huis van het Kind Asse

Het Huis van het Kind, gevestigd in het Sociaal Huis in Asse, onderging onlangs een complete renovatie. Vloer, verlichting en meubilair werden vernieuwd waardoor het nu een nog meer uitnodigende en stimulerende plek voor gezinnen is.

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand
  • Adverteren