Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

10 Bijkomende  politiezones schakelen cyberpreventieadviseurs in

10 Bijkomende  politiezones schakelen cyberpreventieadviseurs in

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

10 Bijkomende  politiezones schakelen cyberpreventieadviseurs in

De federale dienst van provinciegouverneur Jan Spooren organiseerde vandaag een nieuwe opleiding voor  ‘cyberpreventieadviseurs’. Zo’n cyberpreventieadviseur  gaat aan de slag met tien concrete tips om burgers meer  weerbaar te maken tegen cybercrime. De focus ligt op het voorkomen van de meest gebruikelijke fenomenen inzake cybercrime zoals phishing, online aan- en verkoopfraude en vriendschapsfraude. Vorig jaar gingen reeds een 40-tal adviseurs aan de slag verspreid over de 5 pilootregio’s (stad Diest, politiezones Zennevallei, Pajottenland, Kastze en Lubbeek). Vandaag bieden ook de zones KLM, Vilvoorde-Machelen, Herent-Kortenberg, Dilbeek, Leuven, AMOW, Grimbergen en WOKRA en de gemeenten Overijse en Zaventem cyberpreventieadvies aan.  

Gouverneur Spooren: “Een cyberpreventieadviseur kan inwoners  tips geven om na te gaan  of een mail echt of vals is. Daarnaast worden er  meer algemene tips geven om jezelf beter te beschermen tegen criminaliteit via het internet, bijvoorbeeld door  het gebruik van tweestapsverificatie uitleggen. Na een advies kan de burger dadelijk aan de slag. Aangezien cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt, is het belangrijk om onze inwoners te tonen wat ze zelf kunnen doen, om zich beter te wapenen tegen dit soort criminelen.

De cyberpreventieadviseur of ‘CPA’ zet volop in op de zelfredzaamheid van de burger en op het verwerven van digitale inzichten en vaardigheden. Bij meer complexe of specifieke problemen verwijst de CPA door naar de gepaste helpdesk. Het is niet de bedoeling dat de cyberpreventieadviseur jouw anti-virusprogramma installeert of updatet.

Gedragen initiatief

Het project ‘Cyberpreventieadviseur’ is gegroeid uit een samenwerking tussen het BIN Kenniscentrum, de federale diensten van de gouverneurs van Antwerpen en Vlaams-Brabant, de lokale politie van Antwerpen en de stad Kortrijk. Tijdens de pilootfase namen verschillende lokale pilootzones en steden actief deel, wat maakt dat we vandaag een gedragen project kunnen uitrollen. Aangezien cybercriminelen zeer inventief zijn en nog steeds teveel slachtoffers maken, blijven ook al onze partners, zowel lokaal als bovenlokaal gedreven om dit initiatief verder uit te werken en te blijven vernieuwen. We blijven zoeken naar nieuwe samenwerkingen, houden vinger aan de pols wat betreft nieuwe tendensen en scholen onze adviseurs bij indien nodig.

Kortom cybercrime heeft een te grote impact op zowel slachtoffers als maatschappij om niet volop op in te zetten en het preventieverhaal heeft hierin zeker zijn plaats en meerwaarde.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Nieuw kunstenparcours Border Buda
Vlaams-Brabant

Nieuw kunstenparcours Border Buda

​Van 26 april tot 26 mei 2024 kan je in Buda, een industrieterrein dat zich uitstrekt over Machelen, Vilvoorde en Brussel, terecht voor Border Buda, een openlucht tentoonstelling met werk van 12 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
De geboorte van Lets Digo
Oost-Vlaanderen

De geboorte van Lets Digo

Letsen is diensten en goederen uitwisselen, zonder dat er geld voor nodig is.
Sociaal, duurzaam, héél eenvoudig en door de overheid erkend!

Lees meer »
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand