Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Aantal fietsverplaatsingen op fietssnelwegen blijft stijgen

Aantal fietsverplaatsingen op fietssnelwegen blijft stijgen

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Aantal fietsverplaatsingen op fietssnelwegen blijft stijgen

In 2023 werden er zo’n 3 miljoen fietsbewegingen gemeten door de 17 fietstellers in Vlaams-Brabant. Dat is een daling van 6%. Deze daling werd vooral gemeten op het recreatief netwerk en is te wijten aan het slechte weer. Langs de 5 belangrijkste telpunten op fietssnelwegen in Vlaams-Brabant daarentegen steeg het aantal fietsbewegingen met 1%. De fiets wordt dus steeds populairder voor het woon-werk verkeer.

​“We zijn blij met de stijging in het aantal fietsbewegingen op de fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit provincie Vlaams-Brabant. “Op de F3 tussen Leuven en Brussel zien we bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal fietsbewegingen per dag meer dan verdubbeld is sinds 2012. In de zomer van 2023 openden we ook 2 nieuwe stukken fietssnelweg op de F24. Met een mobiele teller namen we al een eerste meting op. In Bierbeek telden we maar liefst gemiddeld 682 fietsers op werkdagen. Deze cijfers bewijzen nog maar eens het belang van de fietssnelwegen.”

F3 in Leuven blijft meest populaire stuk fietssnelweg

​De 10 tellers op de fietssnelwegen telden het afgelopen jaar 2.219.499 fietsers. De meeste fietsers werden geteld op de F3 Leuven-Brussel ter hoogte van het Brampad in Wilsele. Hier passeerden in 2023 zo’n 484.546 fietsbewegingen. Daarmee blijft dit punt, net als vorig jaar, het meest populaire telpunt in Vlaams-Brabant.
​Andere vaste tellers staan op de F3 in Zaventem en Erps-Kwerps, F21 in Drieslinter, F22 in Drieslinter, F27 in Steenhuffel, F212 in Asse, F1 in Eppegem, F8 in Wijgmaal en F20 in Ruisbroek.

Warandepark in Tervuren is meest populaire bovenlokale fietspad

Op het bovenlokaal functioneel en recreatief fietsnetwerk staan 7 vaste tellers. Deze tellers registreerden het afgelopen jaar samen 946.874 fietsbewegingen. In 2023 werden de meeste fietsers, zo’n 235.165, door de teller in het Warandepark in Tervuren geteld.
​De andere tellers staan in Gooik, Sint-Pieters-Rode, Kapelle-Op-Den-Bos, Zaventem, Werchter en aan het Sven Nys Cylcing Center in Baal.

“Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de speerpunten van ons beleid. Daarom investeren we jaarlijks zo’n 3,5 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Dankzij de fietstellers hebben we ook zicht op het gebruik van deze fietsinfrastructuur en de nood hieraan”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand