Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Biodiversiteit in het FeliX Art & Eco Museum

Biodiversiteit in het FeliX Art & Eco Museum

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Biodiversiteit in het FeliX Art & Eco Museum

Op 21 februari 2024 werd het biodiversiteitsdossier bij FeliX symbolisch afgesloten door de aanplant van een hoogstamappelboom vóór het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos. Dit dossier, ingediend door Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, werd in maart 2021 goedgekeurd door de provincie Vlaams-Brabant, die hiervoor een subsidie van 36.000€ toekende. Het Regionaal Landschap, de gemeente Drogenbos en het museum droegen elk 4.000€ bij om samen te werken aan meer biodiversiteit op het erf van Felix De Boeck, een kleine groene oase van 5ha in een sterk verstedelijkte gemeente, meteen ook het enige stuk openbaar groen dat op deze manier maximaal gevaloriseerd kon worden voor de inwoners van Drogenbos en de bezoekers van het museum.

Haast meteen na de goedkeuring van het dossier werd een koeienweide aangelegd in de hoogstamboomgaard van Felix De Boeck. Sinds 2021 grazen er dan ook steevast van de lente- tot de herfstmaanden twee koeien in de boomgaard. Een uiterst mooi project naar lokale verankering toe, waarbij de buurtbewoners en de lokale scholen op een participatieve manier een sociale verantwoordelijkheid opnamen voor de zorg van de koeien. De koeien maakten het ook praktisch mogelijk om een heuse gezamenlijke appelpluk te organiseren, die jaarlijks terugkeert. Sensibiliseren voor korte keten, erfgoed en de ideeën van Felix De Boeck die zijn boomgaard ook openstelde voor de buurt in moeilijkere tijden. Deze aanpak werd ook in de nationale pers onder de aandacht gebracht. In de zomer van 2023 verscheen er in DS Weekblad het artikel ‘Een museum dat appelplukdag houdt’ in de reeks Kunstenaarstuinen.


LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Start Torentoer Pajottenland
Pajottenland

Start Torentoer Pajottenland

Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand