Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Deze week staat vrouwelijk ondernemerschap centraal

Deze week staat vrouwelijk ondernemerschap centraal

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Op vijf jaar tijd is aantal vrouwelijke ondernemers in onze provincie met meer dan een vijfde gestegen

Deze week staat  vrouwelijk ondernemerschap centraal in Vlaams-Brabant. Vandaag, 6 maart, organiseren UNIZO en Vrouwennet vzw met steun van VLAIO voor de derde keer de ‘Dag van de Vrouwelijke Ondernemer’. Die vindt dit jaar plaats in Leuven. Vrijdag viert UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel internationale vrouwendag met een afterwork en panelgesprek met powervrouwen in Groot-Bijgaarden. “Hiermee zetten we straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid”, duidt Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel. 

Het aantal onderneemsters gaat al jaren in stijgende lijn maar er zijn nog steeds meer mannelijke dan vrouwelijke zelfstandigen, al is het verschil de laatste 20 jaar steeds kleiner geworden. Volgens de RSVZ waren er in de provincie Vlaams-Brabant in 2022 in totaal 46.986 vrouwelijke zelfstandigen aan de slag, ten opzichte van 91.177 mannelijke zelfstandigen. Dat maakt een verhouding van 34% vrouwen en 66%  mannen. 1 op 3 zelfstandigen is dus een vrouw, wat ook overeenkomt met het Belgisch gemiddelde. 

We maken de voorbije jaren wel vooruitgang. Het aantal vrouwelijke zelfstandigen in Vlaams-Brabant steeg met 22,6% op vijf jaar tijd (46.986 in 2022 t.o.v. 38.327 in 2017). Daarmee doen we iets beter dan het Belgisch gemiddelde, waar een stijging van 21% wordt gemeten. Vrouwelijk ondernemerschap zit dus duidelijk in de lift, maar de kloof blijft groot.

Ondanks de stijging blijven er drempels voor vrouwen om de ondernemersstap te zetten. Daarom zetten Vrouwennet vzw en UNIZO samen met minister Brouns elk jaar een aantal rolmodellen in de kijker. Vanavond gaat de minister te Leuven in een panelgesprek met de zes ambassadrices van de Dag van de Vrouwelijke Ondernemer voor een publiek van 150 ondernemende vrouwen tijdens een Bootcamp van Fempreneurs. 

Vrijdag organiseert UNIZO-Vlaams-Brabant ‘Female Friday’, een actuasessie waar drie sterke onderneemsters hun verhaal toelichten.  “Door rolmodellen op een podium te plaatsen willen we meer vrouwen inspireren en stimuleren om te kiezen voor het ondernemerschap” zegt Elke Tielemans

Daarnaast biedt UNIZO Vlaams-Brabant met het ondernemersforum ‘LABO’ een structureel  netwerk voor ondernemende vrouwen. LABO, de afkorting van LadyBoss,  brengt vrouwelijke ondernemers samen die ambitieus, communicatief en daadkrachtig zijn. 

“We bieden hen een platform waar ze kunnen groeien en elkaar inspireren. We willen dat de kloof wordt gedicht, en dat moet sneller. Als we blijven groeien aan het huidig tempo zou het nog tot 2081 duren vooraleer er evenveel mannelijke als vrouwelijk zelfstandige ondernemers zijn in onze provincie”, aldus Elke Tielemans.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand