Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Het verhaal van een landschap

Het verhaal van een landschap

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Het verhaal van een landschap

Erfgoed- en natuurdeskundigen schreven de afgelopen jaren aan het verhaal van het landschap en de biodiversiteit van de Brabantse Wouden. In twee boeken voeren ze de lezer mee doorheen de rijke geschiedenis van dit landschap en zijn hoogwaardige natuur. Een plek waar uniek erfgoed, natuur en landbouw samen tot een sterk geheel kunnen uitgroeien.

De publicatie van ‘Het verhaal van een landschap Brabantse Wouden’ werd toevertrouwd door de kernpartners van de Brabantse Wouden aan de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. In het kader van de erkenning als Nationaal Park hebben talloze natuur- en erfgoedverenigingen hun meer dan 50 jaar lange ervaring op papier gezet. De publicatie is een landschapsbiografie die onderbouwing geeft aan de samenhang van de Brabantse Wouden.

“Als regionale natuur- en milieuvereniging zijn we heel trots het hele speelveld gemobiliseerd te hebben om met z’n allen het verhaal van het landschap samen te brengen. Een uniek werkstuk, maar ook een opstart voor veel meer. Het verder werk begint nu pas, de deur staat open voor alle enthousiastelingen”, zegt Jan Horemans, voorzitter van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

De Vrienden hebben niet alleen een inkijk gegeven in het verleden en een inventaris gemaakt van onze biodiversiteit, maar al deze gegevens vormen meteen ook een opdracht en een uitdaging voor de toekomst. Wij zullen als natuurbeheerders dankbaar gebruik kunnen maken van de indrukwekkende verzameling aan gebiedskennis, en er zo voor proberen zorgen dat ons Nationaal Park in wording aan natuur- én erfgoedwaarde kan winnen”, zegt Patrick Huvenne, regiobeheerder van Agentschap Natuur & Bos.

Want de Brabantse Wouden kennen tal van sterke troeven.  Zo omvatten ze de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen met het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven. Het gebied heeft door zijn uniek golvend reliëf ook een zeer hoge concentratie holle wegen met de daaraan verbonden zeldzame dieren, bomen en struiken. Ook de uitzonderlijk hoge aantallen dikke bomen zijn een ecologische en recreatieve troef. Deze levende monumenten komen voor in de wouden, maar ook in kleinere bosjes en parken en hier en daar zelfs in de dorpskernen.

De Brabantse Wouden hebben ook een uniek rivieren- en valleisysteem met als toppers de Dijle, IJse en Laan, die nog vrij meanderen doorheen graslanden en bossen. Het gebied ademt ook geschiedenis. 

“De publicatie toont overduidelijk aan waarom we, samen met de gebiedscoalitie, voluit gaan voor een erkenning als Nationaal Park”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “We hopen dat de jury en de minister dat binnenkort ook valideren”.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Start Torentoer Pajottenland
Pajottenland

Start Torentoer Pajottenland

Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand