Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Netwerk fietssnelwegen in Vlaanderen bestaat 10 jaar

Netwerk fietssnelwegen in Vlaanderen bestaat 10 jaar

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Netwerk fietssnelwegen in Vlaanderen bestaat 10 jaar

Foto: De F24 tussen Leuven en Tienen is één van de realisaties van de provincie Vlaams-Brabant.

 

In 2024 werken de 5 Vlaamse provincies 10 jaar samen aan de realisatie en het bekendmaken van kwaliteitsvolle fietsroutes. Het resultaat is een netwerk van 130 fietssnelwegen dat bestaat uit 2.800 kilometer, een uniforme leesbaarheid en een website fietssnelwegen.be met routeplanner.

​Het idee voor een beter functioneel fietsnetwerk borrelde al een tijdje in de Vlaamse provincies. De vele auto’s en onaangepaste fietsinfrastructuur tussen de stedelijke gebieden zorgden voor weinig motivatie om het woon-werk verkeer met de fiets af te leggen. In 2014 bundelden de Vlaamse provincies hun ideeën en werd er een Vlaams netwerk uitgetekend van 110 fietssnelwegen oftewel 2.400 kilometer.

De voorbije 10 jaar werkten de 5 Vlaamse provincies, samen met de Vlaamse overheid en de steden en gemeenten, aan de realisatie van het netwerk en het bekendmaken van de fietssnelwegen bij de fietsers. En het harde werken loont, want van de 2.800 kilometer fietssnelweg is er al 2.037 kilometer befietsbaar. Elk jaar timmeren de provincies verder aan het netwerk.
​De 5 Vlaamse provincies ontwikkelden ook een gezamenlijke huisstijl voor de bewegwijzering. Zo ziet de fietser op heel wat fietssnelwegen de blauwe F-bordjes en vloerstickers verschijnen.

 

Aantal fietsers fors toegenomen

In die 10 jaar zijn zowel het aantal kilometer aan fietssnelwegen als het aantal fietsers fors toegenomen. Dat blijkt uit tellingen die de provincie Vlaams-Brabant uitvoert op verschillende telpunten langs de fietssnelwegen. Op die manier zorgen de fietssnelwegen mee voor de switch van de auto naar de fiets. 

​Belangrijke fietssnelwegen in Vlaams-Brabant zijn de F3 tussen Leuven en Brussel en de F1 van Antwerpen naar Brussel.
​De provincie Vlaams-Brabant legde de fietssnelweg F24 tussen Leuven en Boutersem in eigen beheer aan. En werkt verder aan de verlening ervan naar Tienen.

“Ik gebruik deze fietssnelweg om snel en veilig naar de crèche van de kinderen in Leuven en mijn werk te fietsen. Zo vermijd ik de drukke Tiensesteenweg en fiets ik autoluw in een groene omgeving”, zegt gebruiker Gert uit Binkom.
​De F24 loopt tussen de velden van Boutersem en Bierbeek en ligt langs de treinsporen.
​“Mijn zoontjes zien onderweg treinen, tractors, schaapjes en andere dieren. Dat is heel handig om hen bezig te houden tijdens de fietsrit. Op deze manier komen we allemaal ​ heel ontspannen aan op onze bestemming na 40 minuten fietsen door het groen”, aldus Gert.

 

Fietsers worden in de bloemetjes gezet op Wereldfietsdag

​Het resultaat van 10 jaar fietssnelwegen stimuleert de 5 Vlaams provincies om ook de komende jaren verder in te zetten op de optimalisatie en promotie van het netwerk.

​“We zijn trots op onze fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Daarom gaan we het 10-jarig jubileum samen met de fietsers vieren. Met in elke provincie een feestactie op een fietssnelweg tijdens de Wereldfietsdag van 3 juni.”

Meer info over de ligging en de realisaties op de fietssnelwegen: fietssnelwegen.be

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand