Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Nieuw kunstenparcours Border Buda

Nieuw kunstenparcours Border Buda

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Nieuw kunstenparcours Border Buda

Van 26 april tot 26 mei 2024 kan je in Buda, een industrieterrein dat zich uitstrekt over Machelen, Vilvoorde en Brussel, terecht voor Border Buda, een openlucht tentoonstelling met werk van 12 kunstenaars uit binnen- en buitenland. 

Het kunstenparcours is de eerste fase van een driejarig cultureel project dat focust op de heropleving van het Buda gebied, momenteel eerder bekend om zijn leegstand, daverende vrachtwagens, ongeorganiseerde architectuur en woekerend onkruid. Het is een industriële grijze zone, maar met een rijke geschiedenis én een groot potentieel. 

Border Buda wil samen met een aantal kunstenaars een eerste stap zetten om dit gebied te verkennen met als doel de blik van de inwoners van Machelen, Vilvoorde en Brussel (Haren) terug op Buda te richten en er opnieuw een intergenerationele ontmoetingsplek van te maken. Border Buda wil een artistieke schakel worden aan het kanaal tussen de culturele polen in Brussel (KANAL, Het Kaaitheater) en Vilvoorde/Machelen (Asiat-site). 

Het kunstenparcours, dat te voet (1,5u) of met de fiets (30 min) kan worden afgelegd, is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de curatoren Anna Laganovska en Koi Persyn en 12 kunstenaars: 4 Belgen (Elias Cafmeyer, Ignace Wouters, Nel Maertens en Pieter Chanterie), en 8 internationale kunstenaars (Amel Omar, Evita Vasiljeva, Ilke Gers, Haseeb Ahmed, Jean Katambayi Mukendi, Katja Mater, Marine Kaiser en Zinaïda Tchelidze).

Centraal staan de vervoersassen die de identiteit van Buda vormen: het spoor, het viaduct van Vilvoorde, de steenweg, het water (Zenne en Kanaal) en de toekomstige fietssnelwegen. Deze transportassen, hun verschillende snelheden en de grenzen die de wijk kruisen (tussen de verschillende gemeenten, maar ook gewesten) vormen de parameters waaraan het project wordt opgehangen. Conceptueel vertrekt Border Buda vanuit het fysisch basisprincipe van ‘snelheid’, namelijk de afgelegde afstand per tijdseenheid (v (snelheid) = d (afstand) / t (tijd)). 

Naast zes residentietrajecten, worden er vier kunstenaars uitgenodigd om een permanent werk in de openbare ruimte te creëren, start er een sociocultureel traject gefocust op industrieel erfgoed en zullen de lokale culturele partners Firma en Buda Bxl een artistieke interventie realiseren. 

Het volledige project loopt drie jaar met een projectsubsidie voor bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid, en het wordt ondersteund door de gemeenten Vilvoorde, Brussel en Machelen.


PRAKTISCH

Border Buda expo ​
​26 april – 26 mei 2024
​Opening: weekend van 26 – 28 april 2024
(zie onder voor programma openingsweekend)

www.borderbuda.be

Kunstenaars: Amel Omar, Elias Cafmeyer, Evita Vasiljeva, Haseeb Ahmed, Ignace Wouters, Ilke Gers, Katja Mater, Marine Kaiser, Nel Maertens, Pieter Chanterie, ​ Zinaïda Tchelidze
​Jean Katambayi Mukendi zal later in het project een permanent werk realiseren.

Curatoren: Anna Laganovska, Koi Persyn

De Border Buda expo strekt zich uit over het gebied Buda. De route kan gewandeld worden en neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Je kan ook fietsen: er zijn BlueBikes te huur aan het station van Vilvoorde. Er is ook een fietspunt: zij leveren fietsen op locatie voor groepen. ​ 

De landmarks zijn de lokale culturele partners Buda Bxl en Firma. Buda station, resto The Corner, De Karting en de Budabrug vormen de andere bakens in het gebied. 

Startpunt van de expo is bij Firma waar je de brochure met de route kan ophalen. Firma is enkel open op weekdagen tussen 09.00 – 17.00 uur. Je kan de flyer en kaart ook online bekijken. ​
​Adres Firma: Schaarbeeklei 636 Buda (Vilvoorde). 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand