Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Ondernemers leggen politieke kopstukken prioriteiten voor tijdens speeddate

Ondernemers leggen politieke kopstukken prioriteiten voor tijdens speeddate

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Ondernemers leggen politieke kopstukken prioriteiten voor tijdens speeddate

Vanochtend organiseerde UNIZO Vlaams-Brabant een speeddate tussen ondernemers en de politieke kopstukken van de provincie. Tijdens een ontbijt in het Fenikshof te Grimbergen vuurden ondernemers hun vragen af in een een-op-eengesprek aan verschillende tafels. De centrale vraag: wat willen politici veranderen om een meer ondernemersvriendelijk klimaat te krijgen. De voorstellen van UNIZO, zoals het invoeren van een nieuw model van loonvorming en het beperken van de opzegtermijn bij ontslag, zorgden voor pittige debatten.

 

Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel, leidde de gesprekken in en stelde kort het UNIZO-memorandum ‘Krachtwerk’ voor. “Wat we echt nodig hebben, is krachtig beleid. Krachtige regeringen die leren samenwerken en die kordaat beleid durven voeren binnen een strikt budgettair kader. In ons memorandum doen we 88 concrete beleidsaanbevelingen”, aldus Elke Tielemans.

 

België = kmo-land

 

Uit een bevraging die UNIZO voerde bij meer dan 1.200 ondernemers wordt de hoge belastingdruk als prioritair thema aangeduid door 51% van de leden.  Op de tweede plaats komt het aanpakken van de administratieve rompslomp (48%), gevolg door de hoge loonkost (48%), het sociaal statuut als zelfstandige (38%) en het vinden en houden van geschikt personeel (34%). Dit waren dan ook niet toevallig de thema’s die het meest aan bod kwamen tijdens de gesprekken.

 

“Dit zijn de problemen waar de kmo-ondernemers dagelijks mee kampen. België, en nog meer Vlaanderen en Brussel, is het grootste kmo-land van West-Europa. Nergens in West-Europa werken er meer mensen in kmo’s dan bij ons (54%). Nergens is het aandeel van de zelfstandigen in de toegevoegde waarde (44%) zo belangrijk als bij ons. Nergens is de economie zo afhankelijk van het eigen ondernemerschap als bij ons. Het versterken van zelfstandige ondernemers staat dus gelijk aan het versterken van de welvaart van ons land zelf. Dankzij deze speeddate kregen de politici vandaag in sneltempo de ondernemersprioriteiten mee, rechtstreeks vanuit de praktijk ”, zegt Elke Tielemans.

 

Gedurfde maar noodzakelijke voorstellen

 

Ze gaf dan ook als inleiding een aantal gedurfde maar noodzakelijke voorstellen mee. Zo wil UNIZO wil het heilige huisje van de veel te verregaande ontslagregeling slopen. En de maximale opzegtermijn beperken tot 52 weken of één jaar. Daarnaast eist de organisatie eindelijk een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd.  Er moeten meer mensen aan de slag, het inzetten van de arbeidsreserve in Brussel en Wallonië is een belangrijk speerpunt voor Vlaams-Brabantse ondernemers.

 

Om toekomstige loonschokken te vermijden wil UNIZO dat er ingegrepen wordt in het Belgische systeem van automatische loodindexering. “We zijn quasi het enige land in Europa dat hier nog krampachtig aan vasthoudt. Het afschaffen ervan zal op termijn onvermijdbaar zijn. In afwachting hiervan moet minstens een duurzaamheidsindex worden ingevoerd waarbij de fossiele brandstoffen uit de indexkorf worden gehaald en bedrijven in moeilijkheden moeten kunnen opteren voor een ‘opt-out’”, zegt Elke Tielemans.

 

Ze brak ook een lans voor het voorzien van effectief beschikbare vierkante meters ruimte om te ondernemen en de nood aan een doortastend mobiliteitsbeleid waarbij we de ellelange files, in het bijzonder in de provincie Vlaams-Brabant, aanpakken. UNIZO vraagt een gecoördineerde aanpak met alle betrokken mobiliteitspartners. “We staan voor jarenlange werken op de meest drukke mobiliteitsas van het land. Het is essentieel om de economische activiteit in de regio te beschermen. Naar analogie met ‘Slim naar Antwerpen’ vragen we een campagne ‘Slim rond Brussel’ om reizigers te informeren en de perceptie van ‘onbereikbaar’ absoluut te vermijden.”

 

Fotograaf: Luk Collet.

 

Aanwezige politici: Kurt Moons & Frédéric Erens (Vlaams Belang), Kristien Van Vaerenbergh & Ben Weyts (N-VA), Irina De Knop & Gwendolyn Rutten (Open VLD), Sammy Mahdi & Peter Van Rompuy (CD&V), Aimen Horch & Dieter Van Besien (Groen), Frank Vandenbroucke & Bruno Tobback Vooruit), Jan Busselen (PVDA)

 

Aanwezige ondernemers: Bernard Walravens (voorzitter UNIZO VBB, Walravens NV, Jette), Anne Lenaerts (NNOF, Vilvoorde), Dirk Pauwels (AD Delhaizes Overijse, Tienen, …), Caroline Van der Perre (Raff Plastics, Londerzeel), Pol Clement (Clement, Pepingen), Mario Vanhellemont (Fruitbedrijf Vanhellemont, Tielt-Winge), Hilde Derde (Aves Legal – Leuven), Annelies Maes (Anka office planet, Haacht), Katty Van Welde (Autocars Van Aerschot, Scherpenheuvel-Zichem), Catherine Castille (Bonka Cirkus, Leuven), Pieter Appelmans (Appickx)

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
Start Torentoer Pajottenland
Pajottenland

Start Torentoer Pajottenland

Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand