Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Provinciaal coördinatiecomité Vlaams-Brabant volgt wateroverlast op: waakzaamheid blijft geboden

Provinciaal coördinatiecomité Vlaams-Brabant volgt wateroverlast op: waakzaamheid blijft geboden

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Provinciaal coördinatiecomité Vlaams-Brabant volgt wateroverlast op: waakzaamheid blijft geboden

In kader van de wateroverlast vond er vanochtend om 9u een overleg plaats waar de gouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren, zijn dienst noodplanning, de waterbeheerders, de burgemeesters en noodplanningscoördinatoren van Liedekerke, Ternat, Affligem, Lennik, Galmaarden, Herne en Londerzeel aan deelnamen. Aansluitend kwam het provinciaal coördinatiecomité onder leiding van de gouverneur om 10u samen om de wateroverlast in Vlaams-Brabant te bespreken. De waterbeheerders gaven aan dat de voornaamste problemen zich momenteel nog situeren in gemeenten Affligem en Londerzeel, waar de waterpeilen nog kritiek zijn en men zich voorbereid op mogelijke evacuaties. In andere gemeenten in het westen van de provincie staan de waterpeilen van de waterlopen nog steeds hoog maar is de situatie op dit moment onder controle. In het oosten van de provincie worden voornamelijk in de regio van Haacht en Boortmeerbeek enkele traagreagerende waterlopen in de gaten gehouden. De waterbeheerders blijven de waterpeilen nauwgezet opvolgen en nemen continu de nodige maatregelen om het veelvuldige water af te voeren, in nauw overleg met de lokale besturen. Daarnaast worden controles uitgevoerd op de dijken. Een belangrijke factor voor de evolutie van de wateroverlast is de weersvoorspelling.

David Dehenauw nam deel aan het overleg om de recentste weersverwachtingen toe te lichten. Gedurende de dag en vannacht kunnen lokaal nog enkele buien vallen, daarna wordt het droger. De precieze locatie en intensiteit is hierbij moeilijk te voorspellen. Waakzaamheid voor de komende 24u blijft dus geboden.

Om de huidige en komende wateroverlast het hoofd te kunnen bieden werd een provinciaal verdeelpunt voor zandzakjes gecreëerd in Liedekerke, waar de Civiele Bescherming extra zandzakjes onderbrengt. Ook de niet getroffen gemeenten in Vlaams-Brabant bieden hun zandzakjes aan uit solidariteit. De zandzakjes worden verdeeld door de lokale besturen in samenwerking met de brandweer. Op die manier komen deze op de kritieke plaatsen terecht. Burgers hoeven hier geen initiatief in te nemen.

De interventiediensten zijn nog steeds volop in de weer. De brandweer heeft sinds gisteren 479 aanvragen tot interventie ontvangen, waarvan 127 voor hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant en 352 voor hulpverleningszone Vlaams-Brabant West. Het gaat hierbij om interventies in kader van wateroverlast maar ook om oproepen voor stormschade door de hevige wind. Daarnaast werkt de brandweer volop aan het verstevigen van dijken. Politie en medische diensten volgen de situatie eveneens mee op.

De leden van het provinciaal coördinatiecomité blijft de situatie opvolgen. De gouverneur betuigt alvast zijn medeleven aan iedereen die door de wateroverlast getroffen is. Burgers worden gevraagd om vandaag en vannacht nog waakzaam te zijn voor bijkomende regenval en wateroverlast. Er wordt gevraagd om de informatiekanalen van de lokale besturen, dienst noodplanning Vlaams-Brabant en de provinciegouverneur op te volgen.

Oproep aan de bevolking:

 • Wateroverlast en de brandweer nodig? Gebruik het digitaal formulier op 1722.be om je aanvraag rechtstreeks bij de brandweer te melden. Je wordt zo snel mogelijk geholpen. Bel enkel naar 1722 als je geen internet hebt. Gebruik 112 enkel voor levensbedreigende situaties en/of brand.
 • Woon je in overstromingsgevoelig gebied bereid je dan voor:
  • Maak greppels en goten schoon en vrij.
  • Voorzie waterdichte materialen (bv.zandzakjes of bakstenen) voor het keldergat, de rioolputjes, de woonruimtes op de benedenverdiepingen,…
  • Bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen het water door ze op hoogte te plaatsen of naar een hogere verdieping te brengen.
  • Check hoe je gas en elektriciteit kan afsluiten (indien nodig).
  • Zorg ervoor dat losliggende voorwerpen in de tuin niet kunnen worden meegenomen door het water.
  • Voorzie rubberlaarzen, emmers en aftrekkers.
  • Breng je huisdieren in veiligheid.
  • Is er een afvalophaling gepland? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
  • Bekijk of mensen in jouw omgeving extra hulp kunnen gebruiken.
 • Wees voorzichting op de weg bij veel regen. Hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden. Gebruik de hoofdwegen, rijd niet in een straat die onder water staat. Is het zicht beperkt. Zet dan ook overdag – je dimlichten aan.

Alle interventiediensten zijn op het terrein aanwezig. De situatie wordt voortdurend opgevolgd.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
 • Postzegel
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand