Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Sanering stort Kwadebeek

Sanering stort Kwadebeek

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Sanering stort Kwadebeek

De gemeente Sint-Genesius-Rode heeft in het najaar van 2023, samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Departement Omgeving, en OVAM een deel van de stortplaats aan de Kwadebeek laten saneren. Deze werken zijn voltooid. Op zaterdag 27 april 2024 om 11u wordt er een infomoment gehouden over dit herstelde deel van de vallei van de Kwadebeek.
Op het programma staat een korte toelichting over het project in de Kwadeplashoeve (Kwadeplasstraat 32 1640 Sint-Genesius-Rode), een terreinbezoek en tot slot een informeel samenzijn met drankje.

De werf is gestart eind september 2023. Na het vrijmaken van de werfzone en het installeren van een bemalingssysteem werd 6500m³ stortmateriaal afgegraven en afgevoerd naar een saneringsbedrijf. Er werd een tijdelijke werfweg aangelegd om de graafwerken vlot te kunnen uitvoeren, zonder de bodem te verstoren.

Daarna is de Kwadebeek over een afstand van 200 meter uit de betonnen buis gehaald door de buis te verwijderen.  Aan beide zijden van de beek is een strook van 2 meter vrijgemaakt van stortmateriaal, waardoor de Kwadebeek nu opnieuw vrij kan meanderen. Die meandering wordt gestimuleerd door al 8 meanders aan te leggen. De oevers van de beek zijn op een natuurlijke manier verstevigd met perkoenpalen en ruwe steen, zodat ze bij zware regenbuien stabiel blijven.

Langs beide zijden van de Kwadebeek bevindt zich nog een gedeelte van het stort. Om dit op z’n plek te houden zijn de oevers bekleed met een kleilaag en een halve meter aarde. De oevers worden verder gestabiliseerd door het aanplanten van els en het inzaaien met grassen.

De vallei mag nu spontaan terug evolueren naar een valleibos.

De uitgave voor deze werken wordt grotendeels gefinancierd met subsidies van Vlaanderen, Omgeving – Natte Natuur en de VLM – Vlaams Klimaatadaptieplan (VAP).

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand