Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Sterretjesweide in Pepingen na 5 jaar eindelijk in gebruik

Onderschrift foto: Jaarlijks op Wereldlichtjesdag ontstak Peter Van Cutsem een kaars bij de sterretjesweide op het kerkhof van Pepingen, terwijl hij zich inzette om het huidige beleid aan te sporen om meer aandacht te schenken aan de onbeschikbaarheid van deze troostplek.

In december 2018 werd op initiatief van Peter Van Cutsem de eerste sterretjesweide van de gemeente ingericht op het kerkhof van Pepingen. Helaas bleef deze plek vijf jaar lang ongebruikt vanwege administratieve belemmeringen. Dankzij de vastberaden inspanningen van cd&v is de troostplek nu eindelijk beschikbaar voor gebruik.

 

“Het dossier van de sterretjesweide heeft al die tijd stilgelegen, tot nu. Tijdens de gemeenteraad van 23 april 2024 is eindelijk de langverwachte aanpassing van het huishoudelijk reglement voor begraafplaatsen doorgevoerd, waardoor de sterretjesweide nu een sereen plekje wordt waar ouders en familie op een waardige manier hun levenloos geboren kindjes kunnen gedenken. Het is betreurenswaardig dat deze troostplek gedurende deze periode ongebruikt is gebleven,” benadrukt cd&v fractieleider Peter Van Cutsem.

 

Onbeantwoorde vragen

“Jaar na jaar hebben we dit dossier tijdens de gemeenteraadsvergaderingen ter sprake gebracht. Zelfs tijdens speciale gelegenheden zoals Wereldlichtjesdag heb ik herhaaldelijk de aandacht van het beleid gevraagd om deze essentiële troostplek in gebruik te nemen. Maar voor vijf lange jaren bleven onze vragen onbeantwoord. De sterretjesweide biedt ouders en families die een kind hebben verloren nochtans een speciale plek om te rouwen, herinneringen op te halen en te koesteren, iets wat gedurende vijf jaar niet mogelijk was,” verduidelijkt Peter Van Cutsem.

 

Sterrenregister

 

“In de gemeenteraadsvergadering van 19 december 2023 hebben wij, samen met andere oppositiefracties, voorgesteld om een sterrenregister in te voeren, waarin stilgeboren kindjes worden geregistreerd. Deze symbolische stap heeft een grote emotionele betekenis voor ouders en nabestaanden van deze kindjes. Naast dit register is de ingebruikname van de sterretjesweide een uitdrukking van medeleven en ondersteuning vanuit de gemeente voor degenen die dit het meest nodig hebben,” aldus initiatiefnemer Peter Van Cutsem.

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
Start Torentoer Pajottenland
Pajottenland

Start Torentoer Pajottenland

Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand