Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

VDAB werkzoekendenbericht – Vlaams-Brabant – Augustus 2023 

VDAB werkzoekendenbericht - Vlaams-Brabant - Augustus 2023 

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

VDAB werkzoekendenbericht – Vlaams-Brabant – Augustus 2023 

Op 31 augustus 2023 waren er 40.629 burgers bij VDAB ingeschreven met woonplaats Vlaams-Brabant. 74,3% was werkzoekend zonder werk, 22,1% werkend, en 3,6% student of andere. Het aantal werkzoekenden zonder werk bedraagt 30.194.

Binnen de groep van werkzoekenden zonder werk was 80,0% in bemiddeling bij VDAB, terwijl 12,9% bezig was met een opleiding of voortraject. De overige 7,0% van de werkzoekenden was niet inzetbaar op lange termijn en had nood aan specifieke dienstverlening buiten VDAB. De werkzoekendengraad, dit is de verhouding van het aantal werkzoekenden zonder werk woonachtig in Vlaams-Brabant ten opzichte van de Vlaams-Brabantse beroepsbevolking, bedroeg 5,5%. Dit is 0,4% hoger dan in augustus 2022 (5,1%). 

Het aantal werkzoekenden is gestegen met 8,8%

Het aantal werkzoekenden zonder werk is gestegen met 8,8% ten opzichte van dezelfde maand één jaar eerder. Dit is voornamelijk het gevolg van de sterke toename van voormalig niet-beroepsactieven.  Dit betekent dat de werkzoekenden zonder werk nog maar voor net iets meer dan de helft uit werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) bestaan (54,8%), 6,3% BIT-jongeren en voor 36,8% uit voormalig niet-beroepsactieven (voormalig NBA). De overige 2,1% zijn werkzoekenden uitgesloten van het recht op een uitkering, met een inkomensvervangende tegemoetkoming van de FOD Sociale Zekerheid of arbeidszorgmedewerkers.

Het aantal werkzoekenden zonder werk is toegenomen met 1.068 ten opzichte van juli. In augustus 2023 stroomden 3.547 burgers in als werkzoekende zonder werk. Gebaseerd op de categorie van inschrijving was 36,8% van de instromers voorheen niet-beroepsactief. De uitstroom bedroeg 2.448 werkzoekenden zonder werk. 79,9% van de uitstromers ging aan het werk. 

De daling van de werkende burgerklanten op jaarbasis wordt nog steeds beïnvloed door de administratieve correctie in april. Ten opzichte van juli was er wel een lichte stijging. Het aantal studenten en anderen daalde op jaarbasis met 21,9%.  

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand