Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Vlaams-Brabantse bedrijven vrezen meer regeldrift en slepende regeringsonderhandelingen na verkiezingen

Vlaams-Brabantse bedrijven vrezen meer regeldrift en slepende regeringsonderhandelingen na verkiezingen

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Vlaams-Brabantse bedrijven vrezen meer regeldrift en slepende regeringsonderhandelingen na verkiezingen

Zeven op de tien van de Vlaams-Brabantse ondernemingen verwacht een impact na de komende verkiezingen op hun onderneming. Bedrijfsleiders zijn bezorgd dat lang aanslepende regeringsvormingen slecht zullen zijn voor de economie. Voor hun eigen bedrijf vrezen ze nog hogere lasten en complexere regelgeving. De politiek heeft onvoldoende oog voor de belangen van ondernemers. Dat blijkt uit de Weetstraatbevraging die Voka en Voka – KvK Vlaams-Brabant heeft afgenomen bij 1.600 ondernemingen. Ondernemingen geven ook aan dat ze wakker liggen van de polarisering in de samenleving en het gebrek aan politieke stabiliteit. De donkere wolken boven Van Hool en Audi Brussels werpen een actueel licht op deze bevraging.

“Er valt na de verkiezingen geen tijd te verliezen. Er moeten snel regeringen gevormd worden die een ondernemingsgezind klimaat creëren en rekening houden met de grote uitdagingen voor ondernemingen: hoge loon- en energiekosten, een tanende concurrentiepositie en niet te vergeten: de al maar toenemende regeldrift die onze ondernemingen parten spelen. Geef ondernemingen alle kansen om een bloeiende economie te creëren en hypothekeer de werking niet met talloze onnodige regelhordes. Maar ook onze arbeidsmarkt moet dringend hervormd worden. Het menselijk kapitaal is mede de bron van onze ondernemingen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant

 

Prioriteiten voor het beleid

Gevraagd naar waar de prioriteiten moeten liggen in de volgende regeerperiode antwoorden de ondernemingen dat er in de eerste plaats werk moet worden gemaakt van een strategie om de industrie in Vlaanderen te verankeren. Vandaag staat de Vlaamse industrie zwaar onder druk en dat voelen ook veel toeleverende bedrijven. De industrie is en blijft immers de motor van onze economie.

Ook hoog op de prioriteitenlijst scoren de sanering van de overheidsfinanciën, een beter werkende arbeidsmarkt en de verlaging van de loonkosten door de plafonnering van de werkgeversbijdragen. Een beter onderwijs is de vijfde prioriteit die ondernemingen naar voor schuiven.

 

Polarisering

Een groot gedeelte van de ondernemingen is bezorgd om de politieke stabiliteit en om de polarisering in de samenleving. 84% vreest politieke instabiliteit, 80% van de respondenten maakt zich zorgen over de toenemende polarisering.

Bedrijven maken zich bijzonder zorgen over de mogelijke lange regeringsvormingen. 70% van de respondenten vreest dat een lange regeringsvorming een negatieve impact zal hebben op de economie. In hun eigen bedrijf vrezen ze meer lasten en complexere regelgeving. Bij ongewijzigd beleid stijgt het begrotingstekort naar bijna 45 miljard euro. Bedrijven vrezen dat die ​ rekening op een of andere manier door de bedrijven zal worden betaald.

 

Vertrouwen

Ondernemingen hebben een beperkt vertrouwen in de overheid en politiek. De meeste ondernemingen vinden dat hun belangen onvoldoende aandacht krijgen. De respondenten hebben wel vertrouwen in hun eigen bedrijf, maar ze zien de economische situatie in het algemeen veel minder rooskleurig in. In het eerste deel van de Weetstraatenquête kwam naar voor dat de helft van de bedrijven de economische situatie vandaag als negatief tot zeer negatief bestempelt.

 

Voka Weetstraatenquête

De Weetstraatenquête werd afgenomen tussen 4 en 12 maart 2024 bij 1.600 Vlaamse ondernemingen. De Weetstraatenquête polst naar de kijk van ondernemingen op de economie en de politiek. Met de Weetstraatcampagne wil Voka – KvK Vlaams-Brabant inzicht geven in de kijk van Vlaamse ondernemingen op de Wetstraat.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand