Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Vlaanderen verzekert voortbestaan Jeugdhuis Animoro 

Vlaanderen verzekert voortbestaan Jeugdhuis Animoro 

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts zorgt ervoor dat Jeugdhuis Animoro de komende 50 jaar verzekerd is van hun plaats in het stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode. Dat maakt hij bekend vlak voor de viering van het 26-jarig bestaan van Animoro. De NMBS had het stationsgebouw in de markt gezet, waardoor het voortbestaan van het jeugdhuis hoogst onzeker was. Weyts zorgt er nu voor dat vzw ‘de Rand’ het stationsgebouw in erfpacht kan nemen en kan renoveren. Niet alleen is zo het voortbestaan van Animoro verzekerd: ook andere delen van het stationsgebouw kunnen nu gebruikt worden om het Vlaams karakter van Rode in de verf te zetten. Weyts: “We geven het Vlaamse verenigingsleven in de faciliteitengemeenten een stevige duw in de rug”.

Jeugdhuis Animoro is al sinds 2012 gevestigd op de bovenverdieping van het oude stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode. De NMBS heeft dit stationsgebouw vorig jaar echter in de markt gezet, waardoor het voortbestaan van Animoro op de huidige locatie opeens hoogst onzeker was. Als Animoro haar vaste stek in Rode zou verliezen, dan zou dat een grote klap zijn voor het Vlaamse gemeenschapsleven in de faciliteitengemeenten.

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts verzekert nu het voorbestaan van Jeugdhuis Animoro. Concreet zal vzw ‘de Rand’ – het agentschap dat waakt over het Vlaamse karakter van de Rand in het algemeen en de 6 faciliteitengemeenten in het bijzonder – het stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode voor 50 jaar in erfpacht nemen. Zo is Animoro al minstens een halve eeuw zeker van hun huidige huisvesting. VZW ‘de Rand’ zal het wachtlokaal en het sanitair van het stationsgebouw ter beschikking blijven stellen van de treinreizigers, maar andere delen van het gebouw kunnen nu ook ingevuld worden door en voor het Vlaamse gemeenschapsleven. Er ontstaan dus heel wat nieuwe mogelijkheden om het Vlaams karakter van Sint-Genesius-Rode extra in de verf te zetten.

De Vlaamse Overheid zal extra middelen ter beschikking stellen waarmee vzw ‘de Rand’ de erfpacht kan betalen én kan investeren in een serieuze renovatie van het verouderde gebouw. Het Vlaamse Randfonds dat bestaat sinds deze regeerperiode kan hier nogmaals zijn nut bewijzen. Vroeger had het Randbeleid amper financiële armslag en moest de bevoegde minister geld lospeuteren bij collega’s: de redding van Jeugdhuis Animoro zou dan waarschijnlijk niet gelukt zijn. Vandaag zijn de financiële mogelijkheden er wel voor dit soort mooie projecten.

“De Rand is Vlaams en de faciliteitengemeenten zijn dat ook. Verenigingen zoals Animoro spelen daar een belangrijke rol in. Ik ben heel blij dat we voor dit jeugdhuis het verschil kunnen maken”, aldus Weyts.

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand