Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Wateroverlast in Vlaams-Brabant: regenval van vannacht heeft geen bijkomende kritieke overstromingen veroorzaakt

Wateroverlast in Vlaams-Brabant: regenval van vannacht heeft geen bijkomende kritieke overstromingen veroorzaakt

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Wateroverlast in Vlaams-Brabant: regenval van vannacht heeft geen bijkomende kritieke overstromingen veroorzaakt

Vanochtend om 10u bracht provinciegouverneur Jan Spooren opnieuw zijn provinciaal coördinatiecomité samen om te peilen naar de huidige situatie met betrekking tot de wateroverlast. De waterbeheerders meldden dat de regenval van vannacht in het westen  van de provincie niet voor bijkomende problemen heeft gezorgd. De waterpeilen staan nog steeds hoog maar zijn over het algemeen gestabiliseerd of licht aan het dalen. De VMM, De Vlaamse Waterweg en provinciale dienst waterlopen werken nauw samen om het water op een gecontroleerde manier zo snel mogelijk te laten afvloeien. In het oosten van de provincie zijn de waterpeilen in de regio van de Winge wel gestegen. De situatie van deze traagreagerende waterloop wordt permanent opgevolgd en ook hier zal men zo snel mogelijk het water trachten af te voeren.

De weervoorspellingen zijn momenteel gunstig laat weerman David Dehenauw weten. Vandaag zou het overwegend droog blijven, pas vanavond kan lokaal nog tot 5mm regen vallen in Vlaams-Brabant. Vanaf morgen zou een drogere en koudere periode aanbreken. Er worden door deze regenval dus geen verdere problemen verwacht. Het provinciaal coördinatiecomité blijft waakzaam en komt morgenvroeg opnieuw samen.

Op het terrein is de brandweer nog steeds druk in de weer. De beschikbaarheid en bedeling van zandzakjes werden prioritair behandeld: 4000 zandzakjes zijn verspreid over de kritieke punten in de provincie en een stock met extra zandzakjes is aangelegd. Daarnaast worden op verschillende plaatsen pompen ingezet. De brandweer heeft 652 aanvragen voor interventies ontvangen, waarvan 188 oproepen in hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant en 464 in hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

De brandweer geeft aan dat zij veelvuldig aanvragen ontvangen om woningen leeg te pompen. Ondergelopen leefruimten worden prioritair behandeld. Het leegpompen van kelders komt later aan bod. De brandweer vraagt aan de bevolking om hiervoor begrip te hebben en rekening te houden met wachttijden. Er wordt eveneens een oproep gedaan om waar mogelijk zelf reeds acties te ondernemen met dompelpompen en/of dweilen.

Aanbevelingen aan de bevolking:

 • Geef bij voorkeur je aanvraag voor brandweerhulp in via het digitaal loket be. Is dit niet mogelijk? Bel dan 1722.  
 • Is er iemand in levensgevaar of is er brand? Bel dan altijd 112.
 • Ga indien mogelijk zelf aan de slag met dompelpompen en/of emmer en dweil.
 • Beperk je verplaatsingenen vermijd gevaarlijke zones.
 • Respecteer wegomleidingen omwille van ondergelopen straten.
 • Gebruik zandzakken om kleine dammen te maken voor kelderopeningen, buitendeuren, …
 • Neem tapijten weg en plaats je meubels en waardevolle voorwerpen op een veilige hoogte.
 • Sluit indien nodig gas, elektriciteit en water
 • Parkeer je wagen op een veilige plaats.
 • Neem foto’s van voorwerpen en ruimten die onder water staan/onder water hebben gestaan voor de verzekering.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Provincie investeert een half miljoen euro in klimaat
Vlaams-Brabant

Provincie investeert een half miljoen euro in klimaat

De provincie Vlaams-Brabant investeert 464.973,67 euro in 10 klimaatprojecten van 9 organisaties. BOS+ Vlaanderen in consortium met CV Meer Bos, Dialoog, Dienstengroep H.-Hartinstituut Heverlee, Ecolife, Golf Park Tervuren, Interleuven, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Veld Aan De Overkant en Velt krijgen deze subsidies voor hun klimaatprojecten. Hun projecten dragen bij aan de ambitie van de provincie om klimaatneutraal te worden.

Lees meer »
Schrijven voor de Nieuwskrant
Hyacint-je-mee?
Pajottenland

Hyacint-je-mee?

De Natuurpuntafdelingen uit de regio Pajottenland & Zennevallei willen dit voorjaar zoveel mogelijk waarnemingen van boshyacinten (wilde hyacinten) verzamelen

Lees meer »
 • Radio Rand
 • Adverteren
 • Radio Rand