Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Zemst krijgt het grootste zwembadcomplex van Vlaanderen 

Zemst krijgt het grootste zwembadcomplex van Vlaanderen 

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Zemst krijgt het grootste zwembadcomplex van Vlaanderen 

Het Centrum van Sport Vlaanderen in Zemst wordt uitgebouwd tot Vlaams Excellentiecentrum, met het grootste zwembadencomplex in heel Vlaanderen en het eerste olympische zwembad in Vlaams-Brabant. Dat past in de ambitieuze opwaardering van in totaal 4 centra van Sport Vlaanderen, waar de Vlaamse Regering nu € 10 miljoen per jaar voor vrijmaakt. De werken in Zemst starten begin 2027. “We investeren in sportkwaliteit en dus ook in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Als Vlaams-Brabander ben ik uiteraard fier dat er nu eindelijk ook in onze provincie een zwembad van olympische proporties komt. De olympiërs van de toekomst zullen hun opleiding genieten in Zemst”.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts wil de bestaande centra van Sport Vlaanderen in Zemst, Brugge, Herentals en Hasselt uitbouwen tot excellentiecentra die een voorbeeld en inspiratie zijn op gebied van infrastructuur en innovatie. De Vlaamse Regering maakt daar nu € 10 miljoen per jaar voor vrij. Weyts wil die ambitieuze operatie ook aangrijpen om bestaande hiaten in ons sportaanbod in te vullen. Zo is er in de centrale en dichtbevolkte provincie Vlaams-Brabant geen zwembad van olympische proporties. Zo’n zwembad van 50 meter lang met minstens 10 banen vind je wel in bijvoorbeeld Brugge, Antwerpen en Gent – maar niet in het hart van Vlaanderen, in Vlaams-Brabant.

Het centrum van Sport Vlaanderen in Zemst zal nu uitgebouwd worden tot het grootste zwembadcomplex van Vlaanderen, inclusief dat eerste olympische zwembad in Vlaams-Brabant: 50 meter lang en 25 meter breed. Er komt ook een instructiezwembad van 25 meter lang met een geïntegreerd camerasysteem om analyses te maken van alle bewegingen onder water, zodat topzwemmers hun techniek heel gericht kunnen bijsturen. Het wordt infrastructuur van topniveau, geschikt om (inter)nationale kampioenschappen te organiseren, en dus worden er ook tribunes en een geavanceerde tijdsregistratie voorzien.

Vlaanderen werkt voor de realisatie van het watersportcentrum samen met de gemeente Zemst en de gemeente Boortmeerbeek, die ook mee investeren. Er wordt gekozen voor een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij een private partner zal instaan voor de bouw, het onderhoud en de uitbating gedurende maximaal 30 jaar. De publieke partners betalen dan een beschikbaarheidsvergoeding. Nu de Vlaamse Regering het licht op groen heeft gezet, start de zoektocht naar de meest geschikte private partner.

“We investeren hier voor alle Vlaams-Brabanders: voor de doorsneezwemmers én de topatleten. Het zwembadcomplex zal er zijn voor de omwonenden, voor scholen, lokale clubs en gewone bezoekers. Maar het watersportcentrum zal ook alle faciliteiten bevatten voor topzwemmers. Dit zal onze zwemsport een fantastische extra impuls geven”, aldus Weyts.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Oplossing voor groene long Westrode
Vlaams-Brabant

Oplossing voor groene long Westrode

De Vlaamse Regering en intercommunale Haviland hebben een overeenkomst om de laatste groene long langs de A12 te vrijwaren. Het gaat om de site Westrode (Meise): het grootste aaneengesloten gebied open ruimte tussen Brussel en Antwerpen.

Lees meer »
Lancering UiTPAS Noordrand
Vlaams-Brabant

Lancering UiTPAS Noordrand

Vanaf 2 mei 2024 breidt de werking van UiTPAS in de Noordrand aanzienlijk uit. Naast de gemeente Asse die in 2021 de UiTPAS in onze regio introduceerde, treden nu ook 5 extra gemeenten toe.

Lees meer »
imec doet mee aan vernieuwde Fietstest
Vlaams-Brabant

imec doet mee aan vernieuwde Fietstest

imec uit Leuven start op 29 april met de vernieuwde Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto 3 weken aan de kant staan om hun woon-werk verkeer met een elektrische fiets af te leggen.

Lees meer »
Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor
Pajottenland

Groen Pajottenland schuift 3 kandidaten naar voor

Tijdens de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn Alwin Loeckx uit Gooik en Hendrik Schoukens uit Lennik kandidaten voor Groen, op de 5de plaats voor het Vlaams parlement en de 12de plaats voor het Europees parlement. Veerle Leroy uit Beersel is kandidaat op de 2de plaats voor het federaal parlement en wil zich vanuit de nabije Zennevallei inzetten voor het Pajottenland, zoals ze dat vroeger al gedaan heeft als voormalig schepen van o.a. leefmilieu.

Lees meer »
  • Postzegel
  • Radio Rand
  • Adverteren
  • Radio Rand