Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

500 jaar markt in Zottegem

500 jaar markt in Zottegem

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

500 jaar markt in Zottegem

In mei 1524 kreeg Zottegem het marktrecht van Keizer Karel V. 500 jaar later is de Zottegemse dinsdagmarkt nog altijd een publiekstrekker in de regio. Speciaal voor het jubileum krijgt de dinsdagmarkt van 14 mei een feestelijk randje, zo wordt elke marktbezoeker in de bloemetjes gezet met een heerlijk stukje Zottegemse taart aan het stadhuis!

Exact 500 jaar geleden kreeg Zottegem officieel het marktrecht van Keizer Karel V, waarbij werd vastgelegd dat de wekelijkse markt vanaf dan zou worden gehouden op “dijnsdagh voor noene”. Op de dinsdagmarkt werden vlas, garen, weefsels, boter en eieren verkocht. In 1840 kwam er ook op de eerste dinsdag van bepaalde maanden een veemarkt bij. De boter- en eierhandel duurde nog vele jaren maar werd kort voor de Tweede Wereldoorlog stopgezet. De marktleeuw – lange tijd gebruikt als uithangbord op de gevel van de herberg “In den Kleinen leeuw” – nu Bar Lior – werd ingemetseld in de hoek van het stadhuis en herinnert aan het marktrecht van de stad.

“De dinsdagmarkt evolueerde verder naar een moderne markt met een uitgebreid productgamma”, steekt schepen van middenstand Brecht Cassiman van wal. “Hoewel het aantal marktkramers in dalende lijn zit, koestert het stadsbestuur zijn marktkramers: zo werd vorig jaar nog samen met de marktkramers een nieuwe marktindeling goedgekeurd, die de gezelligheid van de wekelijkse dinsdagmarkt ten goede komt.”

 

Feestelijk jubileumprogramma

“Voor de viering van 500 jaar markt kan de stad rekenen op de medewerking van de Zottegemse bakkersgilde: zo zullen bakkerij Waegeman, Seghers, Serbruyns en Sint-Anna samen 500 marktbezoekers een stukje taart aanbieden”, zegt burgemeester Evelien De Both. “Iedereen is welkom op dinsdag 14 mei vanaf 10 uur, voor het stadhuis. De dinsdagmarkt zal muzikaal opgeluisterd worden door het Zottegems duo Halven Dans en ook Keizer Karel zal persoonlijk het marktrecht herbevestigen aan de Zottegemse bevolking. Het wordt dus echt een memorabel marktbezoek!”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Het nieuwe seizoen van CC Zoetegem: een cultureel feest
Zottegem

Het nieuwe seizoen van CC Zoetegem: een cultureel feest

De ticketverkoop van Cultuurcentrum Zoetegem draait op volle toeren! Het programma van 2024 – 2025 belooft een culturele sensatie te worden, zo vinden liefhebbers van muziek en theater tot comedy en circus gegarandeerd hun gading. Tickets en info via cczoetegem.be.

Lees meer »
Klim-Op Bavegem is een beweegschool
Sint-Lievens-Houtem

Klim-Op Bavegem is een beweegschool

Het hele team van basisschool Klim-Op volgde een nascholing rond bewegend leren en turnjuf Benedikt en juf Griet trokken maandelijks naar Brugge om er een opleiding te volgen tot beweegcoach.

Lees meer »