Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Burgemeester verzet zich tegen tolwegen

Burgemeester verzet zich tegen tolwegen

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Burgemeester verzet zich tegen tolwegen

Burgemeester Evelien De Both verzet zich tegen een kilometerheffing voor zwaar vrachtvervoer op de N42 en de N46. In het kader van het aangepaste Vlaams Energie- en Klimaatplan komen beide gewestwegen op Zottegems grondgebied volgens het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken in aanmerking voor kilometerheffing. Burgemeester De Both vreest echter voor sluipverkeer op lokale wegen.

Het aangepaste Vlaams Energie- en Klimaatplan voorziet een uitbreiding van het wegennet waarop kilometerheffing voor zwaar vrachtvervoer van toepassing is. Die uitbreiding moet de modal shift – de verschuiving naar duurzamere manieren van goederentransport, zoals het spoor – bevorderen. In die uitbreiding zijn ook de N42 en de N46 op Zottegems grondgebied opgenomen. En dat is geen goede zaak, meent burgemeester Evelien De Both: “Als vrachtwagens binnenkort een kilometerheffing moeten betalen wanneer ze op de N42 of de N46 rijden, zullen ze snel sluiproutes langs lokale wegen vinden. Dat kan absoluut de bedoeling niet zijn.”

“Sluipverkeer langs lokale wegen is op vandaag al een probleem”, vervolgt de burgemeester. “In het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan Vlaamse Ardennen, waarvan zonet het openbaar onderzoek werd afgesloten, gingen we al op zoek naar oplossingen hiervoor. In dat plan werd de N42 aangeduid als aanrijroute binnen het vrachtroutenetwerk. Als daar nu een kilometerheffing wordt ingevoerd, zullen vrachtwagens zich via de kernen van Zottegem, Herzele, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem richting E40 begeven. En hoewel de N46 niet in het vrachtroutenetwerk is opgenomen, vind ik een kilometerheffing ook hier geen goed idee. De stap naar onze lokale wegen is immers erg makkelijk. We hopen dan ook dat het Vlaams departement rekening houdt met onze opmerkingen en met het Regionaal Mobiliteitsplan dat we hebben voorgelegd. We moeten absoluut streven naar duurzaam transport, maar niet ten koste van onze lokale infrastructuur en leefbaarheid.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
De Ronde op haar Paasbest
Oost-Vlaanderen

De Ronde op haar Paasbest

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours.

Lees meer »