Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

De betekenis van (t)huis: Zottegem viert Erfgoeddag op 21 april

De betekenis van (t)huis: Zottegem viert Erfgoeddag op 21 april

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

De betekenis van (t)huis: Zottegem viert Erfgoeddag op 21 april

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag, een jaarlijks feest waarbij cultureel erfgoed gevierd wordt. In het thema ‘Thuis’ gaat Zottegem dit jaar op zoek naar wat een huis tot een echte thuis maakt. Dat doet de stad met een uitgebreid aanbod aan activiteiten, van een herinneringswandeling tot een poëzievoordracht en een kookworkshop. Alle info op zottegem.be/erfgoeddag.

Al meer dan twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zich op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Met de jaarlijkse Erfgoeddag worden de rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van het roerend en immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht gebracht.

 

Oost West, Thuis Best

Het thema dit jaar is ‘Thuis’. Want wat maakt een huis tot een echte thuis? Waaruit bestaat een thuisgevoel? “Ogenschijnlijk een eenvoudige vraag,” vertelt schepen van erfgoed Lieselotte De Roover, “maar schijn bedriegt. Thuis is meer dan alleen een fysieke plek; het is voor velen een symbool van verbondenheid en gezelligheid. Op Erfgoeddag gaan we traditioneel op zoek naar wat het gewone zo ongewoon maakt, en Thuis is daar het ideale thema voor. Is het moeders keuken? Of de herinneringen die in huis hangen? Met de erfgoedactiviteiten in Zottegem onderzoeken we verschillende aspecten van het thuisgevoel. Ik nodig iedereen van harte uit om op 21 april mee het Zottegemse erfgoed te ontdekken, want erfgoed verbindt ons met het verleden, geeft ons inzicht in onze roots en vormt de basis voor een duurzame toekomst.”

Het Zottegemse programma bestaat uit zes activiteiten. In het Centrum voor Streekgeschiedenis op de Markt kan je tussen 10.30 en 17 uur terecht voor de presentatie ‘Thuis in Zottegem’, een erfgoedprojectie met foto’s, video’s en mondelinge getuigenissen. Het Centrum is ook het startpunt van ‘Levend Geheugen’, een wandelingdoor de centrumstraten die werd samengesteld op basis van persoonlijke herinneringen van rasechte Zottegemnaren.

In Speelplein Hemelrijk kunnen kinderen terecht om samen met enkele mama’s uit verschillende culturenheerlijke gerechten te koken. Ouders zijn nadien welkom om ze mee op te smullen!

De bibliotheek voorziet een poëziehoekje waar je de hele dag kan luisteren naar digitale gedichten in het thema Thuis. Tussen 11 en 12 uur draagt de laureaat van de gedichtenwedstrijd van Route42 er persoonlijk gedichten voor.

In het keramiekatelier Koeleur wordt het warm en gezellig met een demonstratie rond de raku. Maak er een denkbeeldige straat met keramieken huisje waar het gezellig vertoeven is.

Ook het Archeocentrum in Velzeke sluit aan: kom thuis in het Archeodepot, de Romeinse huiskamer of volg de rondleiding met aandacht voor het huis doorheen de geschiedenis.

 

Praktisch

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april. Details over alle activiteiten en de links om in te schrijven, zijn terug te vinden op zottegem.be/erfgoeddag.

 

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken
Zottegem

Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken

De verbouwingswerken aan het Sociaal Huis zijn stevig uit de startblokken geschoten. De site op de Deinsbekestraat wordt omgevormd tot een algemene welzijnscampus, waar onder meer ook Huis van het Kind en Lichtpunt onderdak krijgen.

Lees meer »
Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst
Aalst

Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst

Onder grote belangstelling van zorgmedewerkers en zorgorganisaties, stelde
zorgambassadeur Candice De Windt haar boek “100 redenen om verpleegkundige te zijn, te
worden en te blijven” voor in CC De Werf.

Lees meer »