Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Pittig BK-parcours op 23 juni

Pittig BK-parcours op 23 juni

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Pittig BK-parcours op 23 juni

Op zondag 23 juni is Zottegem, in samenwerking met de gemeentes Herzele en Sint-Lievens-Houtem, gaststad voor het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite mannen en vrouwen. Wie worden de opvolgers van Remco Evenepoel en Lotte Kopecky? Enkele stevige hellingen en heel bekende kasseistroken in de Vlaamse Ardennen zullen voor een pittig BK-parcours zorgen.

Het Marktplein van Sint-Lievens-Houtem is op 23 juni het decor voor de voorstelling van de renners en rensters en de start van het BK. Om 9u50 begint de voorstelling van de elite vrouwen, het startschot weerklinkt om 11u. In een eerste lus – door Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem – zijn de beklimming van de Diepestraat, Klemhoutstraat en Langendries (ook bekend als Berg Hostellerie) én de passage over de beroemde kasseien van de Paddestraat ideale stroken om een vroege aanval op touw te zetten.

Na 48,2 km schakelen de deelneemsters over op een andere lus. Dit 22,9 km lange rondje met daarin de beklimming van de Grotebergestraat en de kasseien van het Kruiswaterplein en de Lippenhovestraat leggen de vrouwen drie keer af. Hun BK is 120,5 km lang en eindigt in Zottegem, rond 14u30. Vorig jaar in Izegem kroonde topfavoriete Lotte Kopecky zich tot Belgisch kampioene voor Marthe Goossens en Kelly Druyts.

Vijf minuten na de start van de vrouwen begint in Sint-Lievens-Houtem de voorstelling van het mannenpeloton. De mannen leggen exact dezelfde lussen af als de vrouwen, alleen doen ze er een schepje bovenop: twee keer de eerste lus en vier keer de tweede. Goed voor een wedstrijdtotaal van 216,7 km. Hun start is om 12u10, de aankomst wordt verwacht rond 17u15. Dan kennen we de opvolger van Remco Evenepoel, die het op het BK 2023 haalde voor Alec Segaert en Jasper Stuyven.

Evelien De Both, burgemeester Zottegem: “Samen met Herzele en Sint-Lievens-Houtem werkten we een prachtig parcours uit, dat de renners en rensters op 23 juni het vuur aan de schenen zal leggen. De Vlaamse Ardennen staan al jaar en dag bekend als een wielerparadijs met een rijke wielergeschiedenis. Onze streek ademt koers: we zijn dan ook erg trots dat onze kasseistroken en kuitenbijters, met klinkende namen als de Paddestraat en de Hostellerie, mogen bepalen wie Belgisch kampioen wordt. Met de start in Sint-Lievens-Houtem, verschillende passages in Herzele en finish in Zottegem, schotelen we de wielrenners én fans een gevarieerd en pittig parcours voor. Bij ons is de wielerkoorts al even aan het stijgen, maar met dit parcours twijfel ik er niet aan dat de rest van België snel volgt.”

Johan Van Tittelboom, burgemeester Herzele: “Het is uniek dat drie gemeenten samen hun schouders zetten onder de organisatie van het BK, één van de grootste wielerevents in ons land. Ik ben daarom zeer tevreden dat we dit samen met Sint-Lievens-Houtem en Zottegem kunnen realiseren. We zetten hiermee ook onze mooie streek in de kijker, die overigens het wielrennen een enorm warm hart toedraagt.”

Tim De Knyf, burgemeester Sint-Lievens-Houtem: “Dit BK is de kroon op het werk van de succesvolle samenwerking tussen Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Het gevormde parcours belichaamt niet alleen sportieve uitdagingen, maar ook de pracht van onze streek. We nodigen iedereen uit om de climax van deze zesjarige reis met ons te vieren en de wielrenners aan te moedigen.” Met die zesjarige reis verwijst burgemeester De Knyf naar de BK’s die de drie besturen samen al organiseerden de voorbije jaren: BK tijdrijden voor jeugdcategorieën (2019), BK junioren (2021), BK U23 en elite zonder contract (2022) en BK tijdrijden voor elite mannen en vrouwen (2023).

Nathalie Clauwaert, algemeen directeur Belgian Cycling: “Voor Belgian Cycling blijft het belangrijk te kunnen terugvallen op gaststeden en gemeenten met een stevige wielergeschiedenis en een gedegen kennis van zaken om kwalitatief hoogstaande Belgische kampioenschappen te organiseren. Enkel corona gooide in 2020 wat roet in het eten van deze lange samenwerking. We kijken nu al tevreden terug op het afgelegde traject en zijn ervan overtuigd dat het BK elite in Zottegem het kroonstuk zal vormen van een geslaagd traject.”

Tom Van Damme, voorzitter Belgian Cycling: “In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs, een maand later, vormt het BK Zottegem een belangrijk ijkpunt. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen hebben we meer en meer internationale toppers die van het BK een belangrijke afspraak blijven maken. Elke renner wil ooit die mooi tricolore trui dragen, die steeds borg staat voor een hoogstaande sportieve strijd. Op een uitdagend parcours zal dit ook in Zottegem ongetwijfeld het geval zijn.”

Christophe Impens, organisator Golazo: “We zijn de Stad Zottegem dankbaar dat Golazo werd aangeduid om het BK wielrennen 2024 te organiseren. Golazo zal instaan voor zowel praktische, communicatieve als commerciële aspecten. Zottegem heeft een goede reputatie uitgebouwd dankzij de organisatie van de Egmont Classic Race, dus hebben wij er alle vertrouwen in dat het een groot wielerfeest zal worden.” 

Praktische info

Programma zondag 23 juni 2024:

  • 9u50 – 10u50: Voorstelling Elite vrouwen in Sint-Lievens-Houtem
  • 11u00: Start BK Elite op de weg (vrouwen) op Marktplein Sint Lievens-Houtem
  • 11u05 – 12u00: Voorstelling Elite mannen in Sint-Lievens-Houtem
  • 12u10: Start BK Elite op de weg (mannen) op Marktplein Sint-Lievens-Houtem
  • 12u20 – 13u30: 3 passages Elite vrouwen
  • +- 14u05: Finish Elite vrouwen in Zottegem
  • 15u05 – 16u45: 4 passages Elite mannen
  • +- 17u15: Finish Elite mannen in Zottegem

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken
Zottegem

Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken

De verbouwingswerken aan het Sociaal Huis zijn stevig uit de startblokken geschoten. De site op de Deinsbekestraat wordt omgevormd tot een algemene welzijnscampus, waar onder meer ook Huis van het Kind en Lichtpunt onderdak krijgen.

Lees meer »
Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst
Aalst

Zorgambassadeur stelt boek voor in Aalst

Onder grote belangstelling van zorgmedewerkers en zorgorganisaties, stelde
zorgambassadeur Candice De Windt haar boek “100 redenen om verpleegkundige te zijn, te
worden en te blijven” voor in CC De Werf.

Lees meer »