Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Zottegem opent sterrenregister en pakt sterrenweide aan

Zottegem opent sterrenregister en pakt sterrenweide aan

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Zottegem opent sterrenregister en pakt sterrenweide aan

Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest. Stad Zottegem opent een online sterrenregister en biedt ouders zo een troostende schouder aan. Ook de sterrenweide op de stedelijke begraafplaats Knutsegem en de begraafplaats Groenstraat worden onder handen genomen.

In een online sterrenregister kunnen ouders hun stilgeboren kinderen, ongeacht hoe lang ze in de buik zaten, registreren bij de dienst burgerzaken. Een belangrijke, symbolische stap in het rouwproces van veel ouders. “Veel ouders botsten voordien tegen een muur wanneer ze hun kindje verliezen na minder dan 140 dagen,” zegt schepen Leen Goossens. “Zij mochten wettelijk gezien geen aangifte doen, iets dat voor veel ouders het verdriet alleen maar groter maakte. Door de komst van het sterrenregister zijn alle ouders welkom om hun kindje te registeren, als ze dat zelf willen natuurlijk.”

 

Erkenning vol symboliek

De aangifte van een stilgeboren kindje van een Zottegeme inwoner, kan op twee manieren. Via een afspraak in het Administratief Centrum Sanitary bij de dienst Burgerzaken, dit doe je eenvoudig via burgerlijkestand@zottegem.be. Binnenkort is dit ook online mogelijk via zottegem.egovflow.be. Ouders die hun kindje een tijdje geleden verloren, kunnen ook een registratie doen in het online register. “Alle ouders krijgen een certificaat mee dat hun kindje werd opgenomen in het register en krijgen een aandenken ter nagedachtenis van hun kindje. Zo krijgen ze een houten hartje, vlinder of ster die ze op de sterrenweide van Knutsegem een mooi plaatsje kunnen geven”, zegt schepen van begraafplaatsen Leen Goossens.

 

Sterrenweide: een warme herdenkingsplaats

De sterrenweide op Knutsegem wordt binnenkort aangepakt. “Het moet een warme herdenkingsplaats worden voor ouders en hun familie of vrienden. De komende tijd zijn we druk in de weer met de aanplanting van de sterrenweide. Daarnaast zorgen we ook voor enkele mooie zithoekjes, zodat ouders elkaar kunnen ontmoeten en steun vinden bij elkaar. Het moet een plek worden waar mensen even tot rust kunnen komen en op een serene manier dicht bij hun kindje zijn”, zegt schepen Goossens.

 

Begraafplaats Groenstraat

Ook op de begraafplaats in de Groenstraat liggen er stilgeboren baby’s begraven. “De locatie is jammer genoeg zeer grijs en voelt verlaten aan, tijd dus om ook dit aan te pakken”, zegt schepen Goossens. “De vereniging Ouders Van een Overleden Kind is al enige tijd vragende partij om de begraafplaats meer aandacht te geven. Dit jaar nog krijgen ouders van de stilgeboren baby’s op de Groenstraat, de erkenning die ze verdienen. De locatie wordt grondig onder handen genomen zodat er een mooie troostplek gecreëerd wordt. We zetten maximaal in op vergroening van de plek en voorzien een serene zithoek en een prachtig troostbeeld.”

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken
Zottegem

Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken

De verbouwingswerken aan het Sociaal Huis zijn stevig uit de startblokken geschoten. De site op de Deinsbekestraat wordt omgevormd tot een algemene welzijnscampus, waar onder meer ook Huis van het Kind en Lichtpunt onderdak krijgen.

Lees meer »