Nieuwskrant

NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Zottegem pakt uit met een lichtfestival van 23 tot 25 februari

Zottegem pakt uit met een lichtfestival van 23 tot 25 februari

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Zottegem pakt uit met een lichtfestival van 23 tot 25 februari

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 verlicht het Egmont Lichtfestival het centrum van

Zottegem. De stad brengt op die manier hulde aan zijn favoriete graaf, Lamoraal van Egmont.

Bezoekers bewonderen gratis de verschillende kunstinstallaties over een parcours van één km. Alle

informatie via zottegem.be/lichtfestival.

Stad Zottegem organiseert samen met Studio Sandy, dat instaat voor het creatieve proces, een lichtfestival ter ere van Lamoraal graaf van Egmont. De welgekende graaf maakt ook nu nog een groot deel uit van de stad, waar hij over de jaren heen al meermaals in de bloemetjes werd gezet. Het parcours telt een totaal van zeven licht- en geluidsinstallaties.

Het verlichte pad

Het parcours dat zich over één kilometer spant, bevat verscheidene kunstinstallaties. Het parcours start aan de verlichte dekenale kerk van Zottegem. Via een met lichtkaarsen versierde Heldenlaan, trekken de toeschouwers richting het Kasteel van Egmont. Eens ze daar aankomen bewonderen ze reuzegrote kindertekeningen, een waterscherm en andere lichtkunstwerken. De terugkeer loopt via de Vestenstraat, waar het einde van het leven van Lamoraal graaf van Egmont symbolisch weergegeven wordt aan de hand van lichtsculpturen en een verlichte hemelpoort die symbolisch het einde van het parcours aanduidt.

Een intrigerende blik in het verleden

Het is niet de eerste keer dat Zottegem het leven van Lamoraal graaf van Egmont in de schijnwerpers zet. “Het is een verhaal dat ons bijblijft,” vertelt Brecht Cassiman, schepen van citymarketing. “Egmont is een groot figuur in onze stad en zijn verhaal blijft mooi om rond te werken. Zo vierden we in 2018 ook de 450ste verjaardag van zijn onthoofding. Tijdens die viering was het bier ‘1568’ een groot succes in onze stad, speciaal voor de gelegenheid brengen we het daarom eventjes terug. Alle bezoekers kunnen tijdens het Lichtfestival genieten van het biertje in de deelnemende horecazaken langs het parcours.”

Voor Zottegem, door Zottegem

Het Egmont lichtfestival is helemaal voor en door Zottegem. Het project is een samenwerking tussen meerdere Zottegemse organisaties en vrijwilligers die meehielpen tijdens workshops. Zo werd elke gewillige Zottegemnaar uitgenodigd om mee te helpen om wilgencirkels, kaarsen en lichtsculpturen te maken. Ook staken verschillende organisaties zoals toneelgezelschappen en het Crescendokoor de handen uit de mouwen om er een spektakel van te maken. “Het is mooi om te zien hoe iedereen samenkomt om het verhaal van onze graaf tot leven te brengen,” zegt burgemeester Evelien De Both.

“Dankzij de tomeloze inzet van de vele vrijwilligers,Dienst Communicatie: communicatie@zottegem.be – 09 364 64 65 wordt het een onvergetelijk spektakel. Zijn verhaal werd al meermaals verteld, dat we het deze keer met een opgelicht centrum vereren is echter een unieke belevenis voor jong en oud!”

Praktisch en verkeersmaatregelen

Datum: 23, 24 en 25 februari

Uur: Elke dag van 19 tot 00 uur

Locatie: Centrum Zottegem

Prijs: Gratis

Van 20 februari tot en met 26 februari wordt een groot deel van het parcours volledig verkeersvrij gemaakt om installaties op de openbare weg veilig te kunnen plaatsen. Op 23, 24 en 25 februari geldt er een parkeerverbod van 17 tot 00.30 uur in de Neerhofstraat, de Heldenlaan, de Désiré Van Den Bosschestraat, de Vestenstraat en de Zavel. Alle betrokken bewoners krijgen eerstdaags een brief in de bus met de uitgebreide info, die ook online te raadplegen is.

Meer info, updates en alle verkeersmaatregelen via zottegem.be/lichtfestival of op het Facebookevenement: EGMONT Lichtfestival.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken
Zottegem

Verbouwingen Sociaal Huis uit de startblokken

De verbouwingswerken aan het Sociaal Huis zijn stevig uit de startblokken geschoten. De site op de Deinsbekestraat wordt omgevormd tot een algemene welzijnscampus, waar onder meer ook Huis van het Kind en Lichtpunt onderdak krijgen.

Lees meer »