Aalst maakt zich op voor de carnavalsdagen en dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Alles wordt in het werk gesteld om de 94ste stoet en de andere activiteiten tijdens de carnavalsdriedaagse zo veilig en zo vlot mogelijk te laten verlopen. We zetten alle praktische mededelingen nog eens op een rijtje.
Extra personeelsinzet
Tijdens carnaval wordt er heel wat extra personeel ingezet bij de verschillende veiligheidsdisciplines. Bij de politie worden dit jaar, door eigen mensen, personeel van andere zones en de federale politie, 890 shifts gedraaid. Dat zijn er 80 meer dan vorig jaar. Ook bij de andere hulpdiensten is het alle hens aan dek: 20 brandweerlieden, met een duikploeg en 50 medische profielen zorgen voor de veiligheid tijdens Aalst Carnaval. Daarnaast zijn ook 110 personeelsleden van de stad paraat om het hele evenement organisatorisch in goede banen te leiden.
Impact op het verkeer
Tijdens de carnavalsdriedaagse is er een afgebakende feestzone. Daar is alle gemotoriseerd verkeer verboden vanaf 10 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s ochtends de dag erop. Moet je met de wagen in de feestzone zijn? Dan kan dat enkel tussen 6 en 10 uur ’s ochtends.
Daarnaast wordt ook het stoetparcours (inclusief de straten waar de vorming en de ontbinding van de stoet plaatsvindt) steeds verkeersvrij gemaakt. Voor de zondags- en maandagsstoet geldt het doorgangsverbod vanaf 8 uur ’s ochtends tot 6 uur ‘s ochtends de dag erop. Het traject van de Voil Jeanettenstoet op dinsdag 13 februari is verkeersvrij vanaf 12 uur ’s middags tot woensdag 14 februari om 6 uur.
Op aalstcarnaval.be vind je een overzicht van alle afgesloten straten en van de straten waar er een andere impact op de circulatie is, zoals de tijdelijke invoering van dubbelrichtingsverkeer.
Vlot naar het feest
Je komt best naar Aalst Carnaval met het openbaar vervoer. De trein brengt je rechtstreeks naar het centrum. De Lijn legt 50 extra heen-en terugritten in op verschillende lijnen op zondag 11 februari. Je betaalt er het normale tarief. Daarnaast zorgen de Stad en De Lijn ook voor gratis nachtbussen op 10 lijnen tijdens de drie feestnachten. Deze vertrekken aan de Sint-Annabrug en Fritz De Wolfkaai.
Je fiets kun je stallen op het Werfplein. Daar zijn twee onbewaakte fietsenstallingen: eentje ter hoogte van het administratief centrum, en eentje achter de kapel O.L.V. Ter Druiven.
Kom je met de wagen? Dan zijn de Park&Ride-zones een prima oplossing. Volg de parkeergeleiding richting industrieterrein Wijngaardveld of Industriezone III Erembodegem. Je parkeert je wagen op één van de bedrijvenparkings en neemt daarna de gratis shuttlebus richting centrum. Tussen 12 en 16.45 uur vertrekt er eentje elke 10 minuten richting centrum. Vanaf 17 uur rijden de bussen opnieuw richting de parkings.
Door de winterfoor, de feestzone en de stoet zijn de centrumparkings tijdens de Aalst Carnaval tijdelijk onbereikbaar, met uitzondering van de pendelparking aan het station. Daar betaal je 5 EUR/dag voor een parkeerplaats. Ook supermarkt Colruyt stelt op zondag 11 februari tot 22.30 uur ’s avonds de parking gratis ter beschikking voor bezoekers van de stoet.