De stad Aalst heeft van Sport Vlaanderen het label Sportbedrijf 2024-2025 gekregen.
Werkgevers ontvangen die trofee wanneer ze hun medewerkers actief aan het bewegen krijgen. De stad doet dat onder meer met een sportaanbod na de werkuren, een fietslease en nu ook de Olympische Stadsspelen.
De stad Aalst mag zich Sportbedrijf van 2024-2025 noemen. Zo’n label wordt uitgereikt door Sport Vlaanderen aan werkgevers die actief inzetten op bewegen. “Aalst is een stad die zorg en gezondheid hoog in het vaandel draagt”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).
“Afgelopen weekend was ik overweldigd door de passage van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker op de Grote Markt. Fantastisch hoe sport zoveel mensen kan verbinden. Maar onze stadsdiensten promoten niet alleen gezondheid en beweging bij de burger, ook intern proberen we zoveel mogelijk collega’s actief te houden. Daarom werd een werkgroep opgericht met sportambassadeurs binnen alle domeinen: van de administratie tot mensen bij het OCMW, in de WZC’s of op de stedelijke werkhuizen.”
Zwembeurten en sportterreinen
“De stad beschikt over een ruime waaier aan kwalitatieve sportinfrastructuur”, zegt schepen van Sport Matthias De Ridder (N-VA). “Medewerkers worden sterk gestimuleerd om daar gebruik van te maken, in Aquatopia of in de overige sportcentra. Dat stimuleert niet enkel de gezondheid, maar ook de prestaties op het werk. Mens sana, in copore sano!” De stad neemt ook geregeld deel aan sportevents als Levensloop, de Dirk Martens Corrida of Priester Daens Vredesloop. Schepen De Ridder maakte vrijdag zelfs deel uit van het stadspeloton en reed voor Kom op tegen Kanker de rit van Mechelen naar Aalst. “In totaal bestond ons peloton, van ambtenaren en politiemedewerkers, uit zestien personen. Voor elk van hen was dat een onvergetelijke ervaring.”
Olympische Stadsspelen
Niet elke werknemer van de stad hoeft natuurlijk 125 km te kunnen fietsen. In de eerste plaats wil de stad steeds haar werknemers aan het bewegen krijgen ook na het behalen van het label. In de maand juni vinden daarom interne olympische stadsspelen plaats, met laagdrempelige acties zoals traploopestafette of rolstoelsprint in de stedelijke woonzorgcentra. “De focus ligt in de eerste plaats op verbinding”, zegt schepen van Personeel Jean Jacques De Gucht (Open Vld). “Maar er zijn ook heel wat sportieve voordelen aan werken bij de stad, zoals een fietsvergoeding voor woon- werkverkeer. Sinds afgelopen jaar kan het stadspersoneel ook intekenen op een fietslease.”