Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen slaan de handen in elkaar om de komende 6 jaar Asse op een hartverwarmende manier te besturen.
Onze ambitie is duidelijk: we willen van Asse en haar deelgemeenten een warme, bruisende, veilige en leefbare omgeving maken waar iedereen ertoe doet.
In navolging van de persconferentie op maandagavond 14 oktober en intensief overleg tussen de nieuwe coalitiepartners – Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen – liggen de speerpunten voor het toekomstig beleidsplan 2025-2030 al vast.
Team Burgemeester, Anders Liberaal en Groen zetten in op een toekomstgericht beleid en leefbaar Asse
De speerpunten voor het nieuwe meerjarenplan zijn gericht op het verbeteren van mobiliteit, duurzaamheid, sociale cohesie en veiligheid. Met een sterke focus op leefbaarheid, wil de nieuw gevormde meerderheid een aangename en toekomstbestendige omgeving creëren voor alle inwoners.
Duurzame mobiliteit met Koning Fiets en Keizer Voetganger als prioriteit
Mobiliteit blijft een belangrijke pijler in het nieuwe beleid waarbij de veiligheid van voetgangers en fietsers centraal staat. De gemeente streeft naar veilige en toegankelijke infrastructuur voor alle weggebruikers, met aandacht voor een vlotte doorstroming, verkeersveiligheid en comfort. Het plan omvat onder meer verbeterde fiets- en wandelpaden, evenals maatregelen om de verkeersveiligheid en leefkwaliteit in de woonkernen en schoolomgevingen te verhogen.
Schone en veilige buurten
Netheid en veiligheid zijn essentiële voorwaarden voor aangename leefomgevingen. Het nieuwe bestuur zet in op een schoner openbaar domein door een uitbreiding van vuilnisvoorzieningen en een verhoogde inzet op groenonderhoud en reiniging. Daarnaast worden er extra maatregelen genomen om de veiligheid in de buurten te vergroten, onder andere door nauwere samenwerking met de politie, gemeenschapswachten en buurtbewoners.
Ondersteuning van de lokale economie
Lokale handelaars, zelfstandigen, landbouwers en ondernemers zijn van groot belang voor de economische vitaliteit van Asse. De gemeente wil hen beter ondersteunen door een aantal nieuwe initiatieven, waaronder verbeterde parkeermogelijkheden, de organisatie van evenementen en het stimuleren van samenwerking tussen verschillende sectoren. Er wordt ook werk gemaakt van het bevorderen van de korte keten en de toegankelijkheid van de lokale centra.
Duurzaamheid en vergroening
Asse zal belangrijke stappen zetten richting duurzaamheid, met ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de openbare ruimte te vergroenen. Energie-efficiëntie, zoals de omschakeling naar energiezuinige straatverlichting en de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, staan hierbij centraal. De gemeente zal ook werk maken van het stimuleren van de duurzaamheid, vergroening en versterking van de biodiversiteit in samenwerking met de inwoners en (boven)lokale partners.
Daarnaast stimuleren we innovatieve vormen van wonen en van financiering. We sparen de open ruimte en bevorderen slimme verdichting; daarbij heeft elke inwoner recht op een kwalitatief hoogstaande woning in een aangename omgeving. Duurzame renovaties worden ondersteund en het aanbod aan sociale huurwoningen verbreed in samenwerking met de (boven)lokale partners.
Sociaal engagement en inclusie
In lijn met de verkiezingsprogramma’s van de 3 coalitiepartners wordt resoluut gekozen voor een inclusieve samenleving waar iedereen de kans krijgt om mee te doen. Dit betekent dat er volop wordt ingezet op toegankelijkheid, taalondersteuning Nederlands en sociale diensten. Er komen diverse initiatieven om kwetsbare groepen, jongeren, ouderen en nieuwkomers, te ondersteunen.
Het versterken van de sociale cohesie door sport, cultuur en het verenigingsleven zal nog meer aandacht krijgen. Door het bruisend cultuurcentrum in Asse waarnaast in 2025 de gloednieuwe kunstenacademie opent, het laagdrempelig aanbod in het nieuwe vrijetijdscentrum ‘t Gezel in Zellik, bijkomende moderne sportinfrastructuur en sport- en speelpleintjes in de buitenlucht zorgen we dat alle Assenaren kunnen deelnemen en elkaar ontmoeten. Ook jongeren maken gebruik van de publieke ruimte. Via jongerenwerkers gaan we op een positieve manier met hen aan de slag.
Onderwijs en zorg voor de toekomst
Het beleid heeft oog voor de jongste inwoners en zet in op extra en kwalitatieve opvang en basisscholen. Daarnaast werken we aan brede scholen: naschoolse activiteiten verrijken we door samenwerkingen tussen scholen, opvanginitiatieven en lokale verenigingen. Zo krijgen alle Assese kinderen toegang tot een breder aanbod aansluitend op de schooltijd. Voor ouderen en zorgbehoevenden worden extra middelen voorzien en initiatieven ontwikkeld om zorg en ondersteuning te verbeteren, met speciale aandacht voor mantelzorgers en buurtgerichte zorg.
Gezonde financiën en burgerparticipatie
Het financiële beleid van de gemeente blijft gericht op verantwoordelijkheid en efficiëntie. Door zorgvuldig beheer van de gemeentelijke middelen zal Asse haar dienstverlening verbeteren zonder extra belastingsdruk voor de inwoners en zullen beleidsstimulerende belastingsverlagingen of -afschaffingen worden onderzocht.
Bovendien worden er stappen gezet richting meer burgerparticipatie, waarbij inwoners actief kunnen meedenken over het gebruik van bepaalde budgetten.
Met deze ambitieuze speerpunten neemt de nieuwe coalitie een vliegende start voor een toekomst waarin mobiliteit, duurzaamheid, sociale cohesie en veiligheid hand in hand gaan, en waarin alle inwoners zich welkom en gerespecteerd voelen.
De nieuwe bestuursploeg
In die nieuwe bestuursploeg levert Team Burgemeester als grootste fractie de burgemeester, 4 schepenen en de voorzitter voor het autonoom gemeentebedrijf.
Koen Van Elsen wordt als stemmenkampioen voor Team Burgemeester en zoals het decreet voorziet, burgemeester. Na een schitterende carrière van ruim 30 jaar waaronder 23 jaar burgemeesterschap zal Koen van Elsen op 31/12/2027 de sjerp doorgeven aan schepen Jan De Backer, die vanaf dan zal opgevolgd worden door Orhan Sahin voor het schepenmandaat tijdens de laatste 3 jaar van de legislatuur.
Geert Heyvaert en Edwin Fabri zijn voor de volle legislatuur schepen. Een vierde schepenmandaat wordt door Team Burgemeester verdeeld onder nieuwkomer Kristof Gaublomme (eerste 3 jaar) en Guy De Bondt (laatste 3 jaar), die respectievelijk alternerend ook het voorzitterschap van het autonoom gemeentebedrijf zullen waarnemen.
Anders Liberaal levert met Rita De Vos en Yoeri Vastersavendts 2 schepenen. Als ouderdomsdeken en bakken ervaring wordt Michel Vanhaeleweyck voorgedragen als voorzitter van de gemeenteraad.Als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst en in die hoedanigheid ook Schepen van Welzijn en Sociale Zaken zal Finke Jacobs voor Groen zorgen voor een verfrissende verjonging in het College van burgemeester en schepenen.
Op vlak van taakverdeling binnen het college kiezen we voor een efficiënte werking waar samenwerking, transparantie en oplossingsgericht handelen de kracht zullen vormen van de nieuwe bestuursstijl.
De vastgelegde speerpunten zullen we verder uitwerken in een gedetailleerd beleidsplan, ondersteund door een sluitend financieel kader. Dit alles moet in de loop van het voorjaar 2025 volledig afgerond zijn. Op die manier kunnen we op een gestructureerde en financieel verantwoorde wijze werken aan de realisatie van dit warme beleid en de bijhorende projecten.