Een gezonde maaltijd is cruciaal om je dag door te komen. Dat is zo voor iedereen, en zeker voor kinderen en jongeren! Want samen leren, spelen en je concentreren, lukt moeizaam met een lege maag. Toch is een goed gevulde brooddoos niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Brooddoosnodig is een project van Enchanté vzw dat komaf wil maken met honger op school. De vzw start concrete projecten op, in samenwerking met scholen en steden, om de problematiek van lege en niet-voedzaam gevulde brooddozen aan te pakken. Dit doen ze door een financieringsplatform op te zetten en scholen te ondersteunen in een aanpak op maat. Aan de hand van giften, kunnen de scholen vervolgens met de middelen aan de slag om in te zetten op gezonde voeding op school.
VZW Enchanté, Huis van het Kind, dienst Onderwijs en 12 scholen uit Asse werkten een aanbod op maat van de leerlingen uit. Zo hebben onze scholen zich geëngageerd te zorgen voor gezonde tussendoortjes, bieden zij soep aan al hun leerlingen aan of voorzien zij een koude en/of warme lunch voor de leerlingen.
We zijn heel blij dat het grote merendeel van de Assese scholen, over de verschillende netten heen, besloten heeft om mee te doen met het Brooddoosnodig-project. Vanuit de gemeente vonden we het belangrijk dat elke school dat op zijn manier kan doen, telkens in functie van de specifieke noden, de bestaande gebruiken, de ideeën van het schoolteam en eventuele bijkomende middelen. Op die manier komen we tot een gedragen project waarbij telkens wordt ingezet op de noden van de kinderen. Als schepen van onderwijs wil ik dan ook graag ‘DANKJEWEL’ zeggen. Niet alleen aan de vzw, aan ambassadeur Geert Van Rampelberg, maar ook en vooral aan de schoolteams. Dit is alweer wat extra werk voor hen. Maar ze doen dat in het belang van de kinderen, ook nu weer!, aldus schepen van Onderwijs Johan De Rop.
Op woensdag 6 september ging het project van start met een heus kick-off moment ‘Goed Begonnen’ in de Sint Martinus Middenschool in Asse.
Mede dankzij Lidl – partner en sponsor van Enchanté vzw – kregen alle leerlingen er een voedzaam tussendoortje.
Katleen Meersseman, schepen van Sociale Zaken: We geloven dat een samenleving pas echt lééft als iedereen erbij hoort. Jong en oud, pech- en geluksvogels, de stille en de luide roepers. Daarom helpen wij in Asse mensen met elkaar te verbinden daar waar het goed voelt.
De 12 scholen die meewerken
- Sint-Martinus Middenschool
- Sint-Martinus Campus Koensborre
- Sint-Martinus Campus Walfergem
- GO! Vijverbeek Basisschool
- Gemeentelijke basisschool Sterk – Krokegem
- Gemeentelijke basisschool Sleutelbos – Walfergem
- Gemeentelijke lagere school De Regenboog – Zellik
- Gemeentelijke basisschool Mollem
- Gemeentelijke basisschool Relegem
- Vrije lagere school De Kleine Wereld – Asse
- Vrije basisschool De Leerheide – Asse-Terheide
- Vrije Kleuterschool ’t Pleintje – Asse