Wat verbindt oorlogsslachtoffer Adelin Moeremans d’Emaus, wetenschapster Margaretha De Ridder en kunstenaar Jean Brusselmans?
Hun graven liggen op de hoofdbegraafplaats van Dilbeek naast nog vele andere boeiende personen. Je vind er graven van priesters, burgemeesters en adellijke families, ook van oud-strijders en verzetslieden, stille getuigen van de twee wereldoorlogen. De begraafplaats weerspiegelt niet alleen de lokale geschiedenis, maar laat de bezoeker ook kennismaken met families, kunstenaars, wetenschappers en schrijvers uit de regio en omstreken.
Wie zijn ze en waarom liggen ze in Dilbeek begraven? Je kan de begraafplaats op eigen houtje bezoeken of met gids. Ook te beluisteren via je favoriete podcastkanaal of via de erfgoedapp.
Ga je graag op zoek naar je familiegeschiedenis? Dat kan. Familiekunde helpt je speuren naar je voorouders in de zaal van de Living (d’Arconatistraat 20, 1700 Dilbeek). Er loopt ook een projectie van ongeveer 150.000 doodsprentjes.
Organisatie: Cultuurplatform Dilbeek ism gemeente Dilbeek.
In samenwerking met: Werkgroep vrijwilligers ism Cultuurplatform Dilbeek, Zender, provincie Vlaams-Brabant, Familiekunde Dilbeek en gemeente Dilbeek.
Bijkomende informatie bij locatie:
De begraafplaats van Dilbeek is uitzonderlijk. Bij het ontstaan en de latere uitbreiding waren hoog aangeschreven ontwerpers betrokken. Het is de enige begraafplaats in Vlaanderen waarbij architect Henry Lacoste (1885-1968) bij de aanleg als ontwerper was aangesteld. De eerste uitbreiding gebeurde naar inzicht van de modernistisch landschapsarchitect Jean Canneel-Claes (1909-1989), van wie amper realisaties zijn bewaard. Hun inbreng is nog steeds tastbaar aanwezig in het huidige beeld van deze tuinbegraafplaats. De begraafplaats van Dilbeek is altijd te bezoeken en de podcast kan overal worden beluisterd via de podcastkanalen.