Op het dak van het Gemeentelijk Sportcentrum Koornmolen staat sinds kort een installatie van 76 zonnepanelen.
Deze produceert genoeg om 9 Gooikse gezinnen van stroom te voorzien. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt 3300 kWh per jaar terwijl de installatie er 30.000 kWh produceert.
Gooik duurzame gemeente
Samuel Billens, schepen van Klimaat en Energie, vertelt meer: “We hebben al zonnepanelen op het dak van de loods van Openbare Werken en op het dak van het Plattelandscentrum Paddenbroek. Nu liggen er dus ook op het dak van het Gemeentelijk Sportcentrum Koornmolen. Zo kunnen we het lokale dagverbruik voor o.a. de verwarming en de verlichting van de sporthal volledig dekken. Ook de laadpalen die PajoPower hier onlangs geplaatst heeft, zijn gekoppeld aan deze panelen. Al deze investeringen zorgen ervoor dat we onze duurzame doelstellingen kunnen waarmaken en dat we een lagere energiefactuur hebben.”
Coöperatieve aanpak
PajoPower, de burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, zorgde ook nu weer voor de installatie van de zonnepanelen. Noel Sissau, coördinator van PajoPower, een Gooikse vennootschap die vanuit Plattelandscentrum Paddenbroek werkt aan de energietransitie in de regio, geeft graag meer uitleg: “Burgers die mee investeren worden mede-eigenaar van de productie-installaties en krijgen medezeggenschap in het bedrijf. Dankzij deze coöperatieve aanpak van PajoPower kunnen alle inwoners van Gooik dus mee investeren. Zo stromen de elektriciteit én de opbrengsten terug naar de lokale gemeenschap en niet naar grote commerciële spelers. Bovendien kunnen we, dankzij eigen installaties, voorkomen dat we afhankelijk worden van (onstabiele) regimes in Midden-Oosten, Rusland, enz. Gooikse coöperanten kunnen er ook, dankzij de samenwerking tussen Pajopower en Ecopower, voor kiezen om de overtollige, in het net geïnjecteerde zonnestroom bij hen thuis geleverd te krijgen aan een faire en stabiele prijs.”
Reindert De Schrijver, coördinator van Klimaatpunt Pajottenland & Zennevallei VZW, hoopt dat veel Gooikenaars interesse tonen: “Dit is voor burgers een eenvoudige manier om mee te bouwen een aan decentrale, democratische en duurzame energiemarkt. Bovendien dragen inwoners ook bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en kunnen ze de energietransitie versnellen. En dat komt iedereen ten goede!”
Infoavond Pajopower op 21 februari
Pajopower organiseert op woensdag 21 februari 2024 om 19.30 uur een infoavond over de Gooikse installaties en over hoe een lokale energiecoöperatie de kracht van burgers kan bundelen in de energietransitie naar een klimaatneutrale samenleving.
De infoavond gaat door in het Plattelandscentrum Paddenbroek. Inschrijven is niet nodig.