De Ronde van Vlaanderen landt weer in de Vlaamse Ardennen
De Ronde van Vlaanderen strijkt weer neer in de Vlaamse Ardennen. Vlaanderens Mooiste is de wielerhoogmis van het Vlaamse voorjaar en heeft sinds 2012 haar thuis in de Vlaamse Ardennen gevonden. Dat betekent dat een hele organisatiekaravaan, duizenden supporters en dagjesmensen neerstrijken in onze regio: een hele klus voor alle hulpdiensten om het koersweekend veilig te laten verlopen.
Spannend weekend
“Met veel plezier verwelkomen we de Ronde,” klinkt het unisono bij de verantwoordelijken van de brandweerposten Oudenaarde en Kluisbergen, respectievelijk majoor Derlyn Geert en luitenant Steven Bloeyaert. “De Ronde leeft echt in onze regio, maar het vergt heel wat organisatie om het weekend vlot en veilig te laten verlopen. De voorbereidingen starten weken op voorhand. Alles wordt tot in de puntjes gepland en besproken. Het is altijd spannend, maar we kijken ook altijd uit naar dit magische weekend,” vertelt Geert Derlyn.
De Brandweerzone Vlaamse Ardennen zorgt samen met de overige hulpverleningsdiensten (medisch en politioneel), de gemeente Kluisbergen, de stad Oudenaarde en de organisatie dat de passages van de wielerkaravaan vlot kunnen verlopen. De algemene coördinatie van de veiligheid en hulpdiensten gebeurt in de zogenaamde Rode Cel en wordt aangestuurd door de Gouverneur. “In de Rode Cel verzamelen alle disciplines, en wordt de koers seconde per seconde gemonitord. Alle incidenten komen daar ook binnen en worden er behandeld, waardoor er zeer kort op de bal kan worden gespeeld. Is iemand bijvoorbeeld onwel geworden op de Oude Kwaremont, dan kunnen de verantwoordelijken van de medische en politionele diensten onmiddellijk actie ondernemen, samen met de organisatie. In dit specifieke geval zorgen de politie en de organisatie voor een vlotte doorgang, zodat de ambulance de patiënt snel en zonder noemenswaardige hindernissen kan bereiken. In geval van een grootschalig incident kan vanuit diezelfde Rode Cel direct opgeschaald worden. We organiseren ons al verschillende jaren op deze manier, op initiatief van de stad Oudenaarde. Deze manier van werken werpt zijn vruchten af. De hulpverlening heeft ten allen tijde prioriteit op de koers, laat dat duidelijk zijn,” licht luitenant Kurt Engels toe, die de organisatie van het preventieve luik van de brandweer coördineert.
Voorbereiding is alles
Naast de koers worden heel wat randactiviteiten georganiseerd. Dat gaat van bedrijfsevenementen in grote tenten tot kleine eetkraampjes aan de kant van de weg. “Deze vinden we vooral op het grondgebied van Kluisbergen,” zegt Stijn Foulon, luitenant in brandweerpost Kluisbergen. “Allen moeten ze voldoen aan de geldende wetgeving, en dat moeten wij als brandweer nagaan. Zo controleren we bijvoorbeeld dat de uitbaters over de nodige keuringen beschikken, en bekijken we aan de hand van checklists of de situatie brandveilig is.
Dit jaar willen we dit trouwens voor het eerst digitaal doen. Om deze controles tijdig uit te voeren starten we reeds vroeg op zaterdagochtend, en werken we de hele dag door. In totaal worden zo’n veertigtal uitbatingen door ons bezocht en gecontroleerd. We besteden bijzondere aandacht aan deze controles en rapporteren iedere inbreuk ervan.”
Op zondag, wanneer de brandweerkazernes moeilijker bereikbaar worden voor onze vrijwilligers, voorzien we in de brandweerposten Oudenaarde, Kluisbergen en Zottegem een vaste permanentie. “Dat betekent dat we in deze posten manschappen reeds beschikbaar houden voor wanneer een interventie zou binnenkomen, zoals bijvoorbeeld een woningbrand. Op die manier vermijden we dat onze vrijwilligers in alle drukte moeten aanrijden. Hiermee garanderen we een snelle tussenkomst mocht dit nodig zijn,” besluit zonecommandant De Vijlder. “Kortom, we zijn klaar om er, samen met alle veiligheidspartners, de organisatie en de vele supporters een geslaagd weekend van te maken.”
Eerder verschenen over de Ronde van Vlaanderen:
https://www.nieuwskrant.be/oost-vlaanderen/31-maart-de-vlaamse-leeuw-op-de-ronde-van-vlaanderen/