De Baljuwtuin. Sinds jaar en dag hét park van Galmaarden. Bekend bij zowat elke inwoner maar, in tegenstelling tot het gebouw, onderbenut als openbaar groen. Het lokaal bestuur heeft daar nu samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei verandering in gebracht.
Gevoed met ideeën van inwoners, is de tuin omgevormd tot een aangename, speelse ontmoetingsplaats waar de kruisbestuiving tussen het rijke historische verleden, de vele erfgoedwaarden en de aanwezige en te versterken natuurwaarden samengaan. Door eenheid te creëren tussen het klassieke park met siergroen en een meer natuurlijk aangelegd speel- en rustlandschap met spontane vegetatie ontwikkelen we een thuis voor iedereen.
In samenwerking met lokale organisaties en het Sociaal Huis zet Galmaarden stevig in op een bevolking met een betere gezondheid en een hoger welzijn. In de gezondheidszorg komt steeds meer nadruk op preventie van ziekte. Met dit project spelen we hierop in door mensen enerzijds te verbinden met elkaar, anderzijds met de natuur. Dit door hen een groene en aangename omgeving aan te bieden in de kern van de gemeente. Een natuurlijke omgeving draagt immers bij aan de gezondheid van mensen. Het kan aanzetten tot sociaal contact, bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen, persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen en het kan stimuleren tot bewegen.
Overzicht van de realisaties:
- Een nieuwe padenstructuur met duidelijke verbinding naar de Mark
- Een dubbele petanquebaan
- Nieuwe rustpleintjes met zitbanken en picknickbanken
- Een nieuwe treures werd aangeplant aan de petanquebaan als schaduwboom maar vooral ter ere aan de beschermde Treures
- De tuin werd voorzien van kleurrijke onderhoudsvriendelijke vaste planten
- Een soortrijke houtkant als buffet voor alle insecten
- De bestaande speeltoestellen werden omhaagd om deze speelzone meer geborgenheid te geven
- Aanleg van natuurlijke speelheuvels met spelaanleiding
- Graven van een poel
- Aanleg van een vlonderpad naar de poel met natuurlijk buitenklasje
- Kortom, voor elk wat wils!
Met een subsidie van 145.000 euro van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en een gemeentelijke bijdrage van 48.000 euro kon het lokaal bestuur samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en provincie Vlaams-Brabant werk maken van de herinrichting van deze natuuroase aan de oevers van de Mark. Met ‘Natuur in je buurt’ steunt Vlaanderen projecten die zorgen voor meer bereikbare en toegankelijke natuur in de nabijheid van mensen.