NIEUWSKRANT

NIEUWSKRANT

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Auteur

Deel dit artikel op sociale media

Criminaliteitsplatform bewijst nut

Nood aan meer economische inspectie in Vlaamse Rand aan.

De recente cijfers van Vlaams minister van justitie Demir over het gebruik van het criminaliteitsplatform, tonen volgens Parlementslid Jeroen Tiebout (N-VA) duidelijk de nood aan van meer inspecties bij malafide ondernemers in de Vlaamse Rand. “Ik vroeg de top 100 van bedrijven met een hoge ‘crimiscore’ op en daaruit blijkt dat 7 op de 10 zich in de Vlaamse Rand rond Brussel bevinden en in de top 20 is dat de helft. 1700 bedrijven doen op die manier aan oneerlijke en frauduleuze concurrentie tegenover de hardwerkende ondernemer die zich wel aan de regels houdt. Het is duidelijk dat de Vlaamse Rand de prijs betaalt voor haar nabijheid van Brussel. Niet meer dan logisch dat de eerste aandacht van de inspectiediensten van Vlaams minister Brouns naar hier moet komen. Een vraag die ik hem ook in het parlement zal stellen.”

 

Het ‘crimiplatform’ maakt gebruik van openbare bronnen over bedrijfsinformatie zoals de gegevensbanken van KBO, Nationale Bank, Belgisch Staatsblad, data-analyses gemaakt over economische en financiële posities van ondernemingen en uitspraken van de handelsrechtbank. Op basis van een algoritme voorspelt het platform welke bedrijven mogelijk malafide zijn en zetten ze op de radar van de bevoegde politie en inspectiedienst.

 

Op basis van die info inspecteerden de sociale diensten, politie, volksgezondheid en het FAVV nog heel wat (handels)zaken waarbij verschillende inbreuken werden vastgesteld zoals uitbuiting, voedselveiligheid, BTW-fraude, milieumisdrijven enz.

 

In heel Vlaanderen zouden er een 59.202 bedrijven zijn met een hoge ‘crimiscore’. Uit de top 100 van bedrijven met de hoogste ‘crimiscore’, springt vooral de Vlaams Rand in het oog. 7 van de 10 lokale besturen waar er bedrijven zijn die het hoogste scoren op de ‘crimiscore’ liggen namelijk in de Vlaamse Rand. Zaventem, met de aanwezigheid van de luchthaven, heeft qua percentage de hoogste score, met maar liefst 1700 bedrijven met een hoge ‘crimiscore’ op haar grondgebied. De andere lokale besturen uit de Vlaamse Rand moeten duidelijk de prijs betalen voor hun nabijheid bij Brussel, zo blijkt uit de cijfers. In 2 van die hoogst scorende lokale besturen werd het ‘crimiplatform’ een jaar geleden in gebruik genomen, met name in Sint-Pieters-Leeuw, die op nummer 4 staat, en Vilvoorde, die op nummer 11 staat.

 

“Wanneer we nog iets verder kijken, dan stellen we vast dat 1 op de 2 gemeentebesturen uit de top 20 zich in de Vlaamse Rand bevinden. Het is dan ook cruciaal om verder in te zetten op deze tool én de aandacht van de inspectiediensten van minister Brouns naar deze regio te richten. Een vraag die ik ook in het parlement aan de minister zal stellen.” aldus Tiebout.

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

We houden je graag op de hoogte van ons laatste nieuws 😎

Wij spammen niet! Lees onze privacy pagina voor meer info.

Brede-Ad-2-algemeen
Schrijven voor de Nieuwskrant
faire gemeente
Pajottenland

Faire gemeente

Pepingen roept inwoners op om steun uit te spreken voor fair en duurzaam engagement door deelname aan de postkaartenactie
“Ik verkies een Faire Gemeente!”

Lees meer »
Snorren doen dromen van kunst in Pepingen
Pajottenland

Snorren doen dromen van kunst in Pepingen

In de nacht van donderdag op vrijdag passeerde een kunstminnende persoon de verkiezingsaffiches van Sylviane Crozaz en Nenah Hernalsteen, beide kandidaten uit Elingen voor LVB – Lijst van de Burger Pepingen.

Lees meer »
Start Torentoer Pajottenland
Pajottenland

Start Torentoer Pajottenland

Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog.

Lees meer »
  • Postzegel@telenet.be