Hoe werkt dat?
Concreet zullen twee vrijwillige bemiddelaars eerst een individueel gesprek hebben met de buur die de bemiddeling aangevraagd heeft. Nadien krijgt ook de andere buur de kans om zijn verhaal te doen. Wanneer beide buren hierna bereid zijn om in gesprek te willen gaan met elkaar organiseren de vrijwillige burenbemiddelaars een gezamenlijk gesprek op neutraal terrein. Dit gehele proces gebeurt zonder tussenkomst van de wijkagent of het vredegerecht, en is bovendien volledig gratis.
Deze aanpak vergroot de kans om onderling een gepaste oplossing voor iedereen te vinden. Maar liefst 2 op de 3 geschillen raakt op die manier op een duurzame manier opgelost, leert de ervaring.
Waarom werkt burenbemiddeling zo goed?
“Vaak is het een kwestie van het conflict te ontmijnen voordat ze verder escaleert. Kleine onenigheden ontaarden vaak onnodig in hoog oplaaiende emoties of langdurige vetes. Dat is een stresserende situatie voor beide buren, en haalt bovendien de sfeer in de hele buurt naar beneden. Heel wat frustraties ontstaan door onbegrip of een haperende communicatie. “
Onze vrijwilligers worden speciaal opgeleid in conflictbeheersing en verbindende gesprekstechnieken. Zij gaan met beide partijen apart in gesprek zodat ze elk hun verhaal kunnen doen zonder dat de andere buur hen onderbreekt. Zo krijgt elke buur van bij de start erkenning voor hun gevoel: “Aha, naar mij wordt er geluisterd!”. Dat schept al een heel andere voedingsbodem om samen aan een oplossing te werken.
Daarna zetten we beide buren samen voor een gesprek, waarbij de vrijwilligers het gesprek modereren als neutrale, derde partij. Die moderator kan helpen om de buren inzicht te doen krijgen elkaars situatie, of kan hen helpen om gedachten of gevoelens onder woorden te brengen.
Politiediensten blij met komst van burenbemiddelaars
De lokale politiezones zien de burenbemiddelaars alvast graag komen : “Een burenbemiddelaar kan echt de tijd maken om, na een individueel gesprek, met beide partijen aan tafel te gaan zitten en samen tot een duurzame oplossing te komen. Zo hebben wij meer tijd voor ons ander politiewerk. Bovendien merken we dat zo’n neutrale vrijwilliger een andere dynamiek brengt in de discussie dan een agent in uniform.”
Deelnemende gemeenten en politiezones
- Affligem (TARL)
- Asse
- Liedekerke (TARL)
- Merchtem
- Roosdaal (TARL)
- Ternat (TARL)
- Wemmel
Opleiding
De opleiding tot burenbemiddelaar bestaat uit 6 sessies en start op maandag 11 september 2023 in het PIVO in Relegem (Asse). Opleidingsniveau en voorkennis zijn van minder belang. Vooral motivatie, integriteit en sociale en communicatieve vaardigheden zijn van tel.
Je bent bereid om alle zes opleidingsonderdelen te volgen, telkens van 9u tot 17u op:
- maandag 11/9/2023
- vrijdag 15/9/2023
- woensdag 20/9/2023
- maandag 25/9/2023
- vrijdag 29/9/2023
- dinsdag 3/10/2023
Je inschrijven kan door jouw gegevens te mailen naar burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Na een verkennend gesprek – waarin gepeild wordt naar motivatie en verwachtingen – kom je te weten of je aan de opleiding kan beginnen.
Meer info over het burenbemiddelingsnetwerk of over de opleiding tot burenbemiddelaar: www.haviland.be/burenbemiddeling.