Het gemeentebestuur Ternat schaft de bedrijfsoppervlaktebelasting voor ondernemingen af vanaf belastingjaar 2024. Deze afschaffing zal worden geïntegreerd in een gedifferentieerde onroerende voorheffing, wat resulteert in een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging voor iedereen. Voor 9 op de 10 bedrijven komt deze nieuwe maatregel erop neer dat ze vanaf 2024 niets meer van bedrijfsoppervlaktebelasting betalen, zonder dat het tarief van de onroerende voorheffing verhoogt.
0 euro bedrijfsoppervlakte belasting voor ruim 1.600 kleine ondernemingen
“De bedrijfsoppervlaktebelasting voor de kleine bedrijven werd al sterk verlaagd, van 150 naar 34,40 euro. We zijn enorm blij deze belasting voor de kleine zelfstandigen nu volledig te kunnen afschaffen. Dit jaar werden er 1.793 aanslagbiljetten verzonden, wat aanzienlijke administratieve lasten met zich meebrengt voor zowel bedrijven als de gemeentelijke administratie. Deze belasting, gebaseerd op de gebruikte oppervlakte, bleek in de praktijk moeilijk te controleren en werd als onrechtvaardig ervaren door ondernemingen en handelaarsverenigingen” aldus Michel Vanderhasselt, burgemeester van Ternat en schepen voor lokale economie.
Als vervanging voor de afgeschafte bedrijfsbelasting wordt een verschillend tarief van opcentiemen geïntroduceerd in de onroerende voorheffing. Voor gewone onroerende goederen, die elke burger betaalt, blijft het huidige tarief van 802,90 gemeentelijke opcentiemen bestaan. Voor industriële goederen wordt een verhoogd tarief van 1250 opcentiemen toegepast. Kleine bedrijven, geclassificeerd op basis van codes in het kadaster, zullen profiteren van de afschaffing van de bedrijfsoppervlaktebelasting en zullen geen verhoging van de opcentiemen ervaren, waardoor ze volledig worden vrijgesteld van gemeentelijke bedrijfsoppervlaktebelasting. Grote bedrijven zullen de bedrijfsoppervlaktebelasting niet meer betalen, maar wel een verhoogde onroerende voorheffing.
Ternat als koploper in Vlaanderen
Dit systeem van de onroerende voorheffing is mogelijk sinds het decreet van 15 mei 2018, dat artikel 41 van het decreet lokaal bestuur wijzigt. “Ternat is hiermee één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die van deze mogelijkheid tot differentiatie gebruik maakt. We zijn dan ook erg fier om hiermee koploper van Vlaanderen te zijn. Tegelijk ondersteunen we onze kleine ondernemingen” sluit burgemeester Michel Vanderhasselt af.