In 2024 maakt Stad Zottegem budget vrij om menstruatiemateriaal te voorzien op alle Zottegemse secundaire scholen. Daarmee zet de stad de projecten van Soroptimist en InnerWheel over menstruatiearmoede structureel verder.
1 op 8 meisjes en vrouwen heeft niet altijd genoeg geld om maandverband of tampons te kopen. De helft van de meisjes en vrouwen gebruikte al eens zakdoeken of een extra onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten had. Het zijn opvallende cijfers over menstruatiearmoede in Vlaanderen en Brussel die Caritas in 2020 publiceerde.
“Het onderzoek van Caritas toont aan hoe reëel het probleem in eigen land is”, vertelt Joke Renneboog van de Zottegemse tak van de Soroptimisten. “Daarom startten we eind 2022 een pilootproject in twee scholen rond het thema menstruatiearmoede, met de toepasselijke naam O.M.G., wat staat voor Ons Maandelijks Gedoe. We zorgden voor infosessies in de klassen en aangepaste kastjes met maandverbanden en tampons in de toiletten. We zijn erg blij dat het project intussen uitgebreid werd naar alle Zottegemse secundaire scholen. Onze dank gaat ook uit naar serviceclub InnerWheel, die eveneens menstruatiemateriaal verdeelt op school.”
“Menstruatiearmoede is een onderbelicht probleem in onze samenleving” bevestigt Jenne De Potter, schepen van sociale zaken. “Ik wil de Zottegemse afdelingen van Soroptimist en InnerWheel in de eerste plaats hartelijk bedanken om het thema op de kaart te zetten en het project te lanceren. Vanuit de stad vonden we dit een waardevol project om structureel te verankeren. Sinds januari 2024 wordt er dan ook budget vrijgemaakt om menstruatiemateriaal te verdelen op alle Zottegemse secundaire scholen.”
“Menstruatiearmoede is een ernstig sociaal en gezondheidsprobleem dat meisjes en vrouwen wereldwijd treft. Met deze multidimensionale aanpak willen we menstruatiearmoede in Zottegem alvast uit de taboesfeer halen en proberen we de Zottegemse jeugd een zorg te ontnemen”, besluit burgemeester Evelien De Both.